Meghalt egy ember egy szélsőjobboldali csoport elleni rendőrségi rajtaütésben Belgiumban

Horizontal
Belgian police officers control cars on March 24, 2016 near the French-Belgian border in Neuville-en-Ferrain following March 22 Brussels terror attacks . (Photo by DENIS CHARLET / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy ember meghalt abban a rendőrségi razziában Antwerpen tartomány egyik községében, melyet több ilyen akcióval összehangolva hajtottak végre a belga hatóságok szerdán a reggeli órákban.
Vágólapra másolva!

Szélsőjobboldali szélsőséges csoport tagjain ütött rajta a rendőrség, az akció során lőfegyver használatára is sor került, aminek kapcsán egy ember meghalt - adott tájékoztatást a műveletről Eric Van der Sypt szövetségi ügyész. Van der Sypt nem árulta el az áldozat személyazonosságát, de az kiderült: nem rendőr volt, és nem tartozott más, hasonló testületek kötelékébe sem.

Az ügyész közölte, hogy az akcióban

foglaltak le, a részletekről azonban nem árult el többet. A belgiumi RTBF, a francia nyelven adó közszolgálati médium értesülései szerint

a szélsőjobboldali csoport terroristaakciót készített elő, ám az nem derült ki, honnan származnak ezek az információik.

Az RTBF közlése szerint a halálos áldozattal járó akciót Merksemben hajtották végre, nagyjából tucatnyi hasonló akcióval összehangolva, azonos időpontban szerda reggel.

Az akciót nem kapcsolódik a Belgium igazságügyi miniszterét ért fenyegetésekhez. Emlékezetes, hogy Vincent Van Quickenborne kapcsán nemrégiben az illetékes hatóságok arról szereztek tudomást, hogy elrablására készülnek.

A minisztert szigorú védelem alá helyezték, négy személyt pedig letartóztattak az ügyben Hollandiában, akiket azzal gyanusítanak, hogy kábítószerkereskedőkkel együttműködve készítették elő az emberrablást.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció.