Egymilliónál is több iráni vált munkanélkülivé az internet korlátozása miatt

Irán, tüntetés, Masa Amini-tüntetések, emberjogi tüntetés, Iráni Iszlám Köztársaság elleni tüntetés
A picture obtained by AFP outside Iran shows a bin burning in the middle of an intersection during a protest for Mahsa Amini, a woman who died after being arrested by the Islamic republic's "morality police", in Tehran on September 20, 2022. - Public anger has grown in Iran since authorities on September 16 announced the death of 22-year-old Mahsa Amini, after her arrest by the police unit responsible for enforcing a strict dress code for women. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
Egymilliónál is több iráni vált munkanélkülivé az internet korlátozása miatt, amelyet az országos tüntetések nyomán rendelt el a teheráni vezetés - közölte csütörtökön az iráni internetes vállalkozások egyesülete.
Vágólapra másolva!

"Az internetes cenzúra szinte minden online üzletet érint, csak az Instagram közösségi portál letiltása az utóbbi napokban 400 ezer online vállalkozást bénított meg, és több mint egymillió ember vált munkanélkülivé" - ismertette az egyesület, amelyet a Habarfúri hírportál idézett.

Az egyesület hangsúlyozta, hogy a korlátozásokat és letiltásokat elrendelő hatóságok viselik a felelősséget az online ágazatot ért szörnyű következményekért.

Az intézkedések ráadásul ahhoz vezethetnek, hogy hamarosan még több képzett munkavállaló fogja elhagyni az országot.

A 22 éves Mahsza Amini halála nyomán kitört utcai zavargás Iránban szeptember 20-án. Forrás: AFP/-

Iránban a múlt héten jelentősen korlátozták az internethozzáférést és teljesen letiltottak bizonyos alkalmazásokat

az erkölcsrendészeti őrizet után meghalt 22 éves Mahsza Amini halála nyomán kitört tömeges tiltakozási hullám miatt.

A mobilhálózatok alig működnek. A hatóságok ezzel a tüntetők egymás közötti kommunikációját akarják megnehezíteni, valamint azt, hogy videókat osszanak meg a közösségi médiában. Isza Zarepur kommunikációs miniszter ezzel összefüggésben úgy fogalmazott, hogy a korlátozások addig maradnak hatályban, amíg szükséges.

A letiltott alkalmazások között van az Instagram és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás, amelyek egyébként fontos szerepet játszanak a helyi online kereskedelemben nagyjából tízmillió iráni számára.

Az Instagram sokak számára egyfajta reklámfelületként szolgált, míg a WhatsAppot kommunikációra és fizetések lebonyolítására használták. Sajtójelentések szerint az ágazat milliós veszteségeket szenvedett el.