Több mint kétmillió floridai lakos maradt áram nélkül az Ian hurrikán miatt - videó

Vágólapra másolva!
Florida nyugati partvidékén minden idők egyik legsúlyosabb hurrikánjának érkezésére készültek szerdán. Az év első komoly hurrikánja, az Ian névre keresztelt trópusi vihar nyugat felől érte el a félsziget délnyugati részét és hatalmas károkat okozott.
Vágólapra másolva!

Az Ian hurrikán 4-es kategóriájú viharként, 240 kilométer/órás széllel csapott le először a Florida-félsziget délnyugati partjainál lévő Cayo Costán szerda délután. A vihar órákkal később még mindig óriási sebességgel, 233 kilométer/órával haladt és csapott le Punta Gordától délre. A hurrikán gyengülési tendenciát mutat, mióta elérte a Florida-félszigetet, de várhatóan csütörtökön tovább pusztít a térségben.

Az előrejelzések szerint az Ian trópusi viharrá alakul át és péntek reggel fordul majd az Atlanti-óceán irányába.

A hurrikán miatt a floridaiak az otthonaikban rekedtek.

Több mint 2,3 millió ember maradt áram nélkül.

Rengeteg ház, épület, köztük egy kórház intenzív osztályának teteje is megrongálódott. Több iskolában készülnek a károsultak fogadására. A Tampa állambeli Lockhart Elementary Magnet Iskolában 45 osztálytermet rendeztek át és 150 ember befogadására tettek alkalmassá. A vezeték nélküli szolgáltatók elengedik a díjakat a zavartalan kommunikáció és kapcsolattartás érdekében - közli folyamatosan a Fox News.

Az Ian hurrikán 1-es kategóriájú hurrikánná süllyedt, bár továbbra is sújtja a félszigetet,

140 kilométer/órás tartós széllökések, viharhullámok és jelentős áradások továbbra is tapasztalhatóak.

Ron De Santis kormányzó még szerdán bejelentette, hogy 42 ezer villamossági szakember áll készenlétben, hogy a vihar elvonulta után helyreállítsák az ellátást. A kormányzó szerint a 2004-es Charlie hurrikán meg sem közelítette a mostani hurrikán erejét.