Pusztító hurrikán közelít Florida felé

Ian hurrikán
Vágólapra másolva!
Florida kormányzója figyelmeztette az embereket, hogy készüljenek fel egy lehetséges katasztrófára, mert a Karib-térségben jelenleg kettes erősségű hurrikán valószínűleg tovább erősödik, és majd úgy éri el az Egyesült Államok partjait - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Kuba déli partjain hétfő este nagy vihar volt. Az Ian névre keresztelt hurrikán vélhetően szerdán éri el Florida nyugati partján, és addig tovább erősödik.

A hurrikán pontos útja kiszámíthatatlan, ezért Ron DeSantis széles körben figyelmeztette az állam lakóit egy esetleges katasztrófára.

A kormányzó a hétvégén rendkívüli állapotot hirdetett Floridában,

és a nemzeti gárda 5000 katonáját mozgósította az államban, hogy segítsenek az embereknek.

Ron DeSantis azt mondta, hogy várhatóan heves esőzések, villámáradások, erős szél, és forgószelek várhatóak a veszélyes vihar alatt.

Az állam egyes részein mintegy 100 éve nem volt akkora hurrikán, mint amekkorára most számítanak.

Az emberek elkezdtek élelmiszert, vizet és gyógyszereket felhalmozni.

A floridai Tampa-öböl partja mentén az élelmiszerboltok polcairól gyorsan elfogytak az alapvető szükségleti cikkek, és hosszú sorok álltak a benzinkutaknál is.

"Sosem túl korai felkészülni" - közölte Tampa polgármestere, Jane Castor.

A tisztviselők szerint 1921 óta először csap le hurrikán Tampa területére, a vihar akár 10 méter magas hullámzást is okozhat a part mentén.

- mondta Timothy Dudley Hillsborough megyei katasztrófavédelmi igazgató egy hétfői sajtótájékoztatón.

Tampa, Miami és Fort Lauderdale helyi tisztviselői homokzsákokat osztanak ki, hogy ezzel is segítsenek a lakosoknak megvédeni otthonaikat.

A meteorológusok szerint a hurrikán közeledtével keddre villámáradások lehetségesek a Florida-félszigeten és Florida Keysben is.

A Fehér Ház is vészhelyzeti nyilatkozatot is tett a hurrikán miatt. Azt írták, hogy segíteni fogják a szövetségi és állami tisztviselőket a katasztrófa-elhárítás és mentés összehangolásában.

A szövetségi tisztviselők Floridában és a szomszédos Alabamában előre kiporcióztak több millió adag ételt és vizet.

A Nemzetközi Hurrikánfigyelő Központ szerint

a vihar nagyon gyorsan fog erősödni a következő 48 órában.

A központ figyelmeztetése szerint Ian hármas erősségű hurrikánná fejlődhet, aminek a sebessége elérheti a 200 kilométer/órát, vagy akár többet is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!