Hivatalos: ez okozta II. Erzsébet királynő halálát

ii. erzsébet királynő corgi kutya
Embargoed to 0001 BST Thursday April 21, 2016. Conditions of use: This image may be used free of charge, internationally, for 21 days from release, until 12th May 2016. For use or reproduction in any format on any platform after this date, please refer to Royal Communications for approval. In this official photograph released by Buckingham Palace to mark her 90th birthday, Queen Elizabeth II is seen walking in the private grounds of Windsor Castle on steps at the rear of the East Terrace and East Garden with four of her dogs: clockwise from top left Willow (corgi), Vulcan (dorgie), Candy (dorgie) and Holly (corgi). April 20, 2016
Vágólapra másolva!
Csütörtökön közzétették a néhai angol királynő, II. Erzsébet halotti bizonyítványát, a halál oka öregedés miatti természetes halál. A dokumentumot a királynő egyetlen leánya, Anna hercegnő írta alá a királyi család nevében - írta meg a BBC. II. Erzsébet szeptember 8-án közép-európai idő szerint 15 óra után 10 perccel halt meg a skóciai Balmoral-kastélyban, a királyi család nyári rezidenciáján. Halálának pillanatától elsőszülött fia, Károly volt trónörökös az Egyesült Királyság uralkodója III. Károly néven.
Vágólapra másolva!

I. Erzsébet királynőt tíznapos gyászidőszak után, szeptember 19-én helyezték végső nyugalomra a London nyugati határában fekvő windsori kastély Szent György-kápolnájában, ahol édesapja, VI. György király; édesanyja, a 2002-ben, 102 évesen meghalt Erzsébet anyakirálynő és néhai férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.

Fülöp herceg tavaly áprilisban, századik születésnapja előtt néhány héttel halt meg.

A windsori kápolnában helyezték el a királynő 2002-ben meghalt húga, Margit hercegnő hamvait is.

A skót országos irattár által csütörtökön nyilvánosságra hozott halotti bizonylat

II. Erzsébet királynő halálának okaként mindössze az "Old age" (idős kor) meghatározást tünteti fel,

egészségi okot nem említ.

Ez összhangban van azzal a régre visszanyúló hivatalos gyakorlattal, amelynek alapján

az udvar szinte soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról, rendszerint haláluk után sem.

A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

II. Erzsébet királynő Forrás: NORTHFOTO/PA Wire/Press Association Images/Annie Leibovitz

Azt viszont lehetett tudni hivatalos forrásokból, hogy II. Erzsébet királynő már legalább egy évvel halála előtt folyamatosan gyengélkedett, mivel életének utolsó esztendejében számos nagy jelentőségű programját lemondták.

Tavaly ősszel nem utazott el például Észak-Írországba - jóllehet ezt a hónapokon át előkészített látogatást kiemelt várakozás előzte meg -, és nem volt jelen a skóciai Glasgow-ban tavaly novemberben rendezett ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán sem, pedig a rendezvénynek ő volt a hivatalos vendéglátója.

Komoly feltűnést keltett, amikor nem egészen egy éve az udvar részletek ismertetése nélkül bejelentette, hogy

a királynő egy éjszakát kórházban töltött "bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából".

E kivizsgálás okáról és eredményéről azóta sem került nyilvánosságra hivatalos tájékoztatás.

II. Erzsébet királynő gyengélkedésének árulkodó jele volt az is, hogy szeptember 6-án, halála előtt alig két nappal Balmoralban bízta meg formálisan Liz Truss miniszterelnököt a kormányalakítással, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson volt miniszterelnök lemondását, jóllehet az utóbbi évtizedekben ez a ceremónia kormányváltások idején mindig a londoni Buckingham-palotában zajlott.

Az udvar akkori - ugyancsak érdemi részletek nélküli - tájékoztatása szerint

a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küszködött,

és ezért született az a döntés, hogy nem utazik Londonba, hanem Balmoralban fogadja Johnsont és utódját.