Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A világ vezető politikusai közül ők biztosan ott lesznek II. Erzsébet királynő temetésén

President Biden Addresses Nation After Texas Elementary School Shooting GettyImageRank2 Color Image Horizontal POLITICS GOVERNMENT CRIME
Joe Biden
Vágólapra másolva!
Joe Biden amerikai elnök megerősítette, hogy részt kíván venni a királynő temetésén, ugyanakkor Vlagyimi Putyin orosz elnök nem lesz jelen az esményen - írja a Sky News.
Vágólapra másolva!

Bár még nem jelentették be a szertartás pontos menetrendjét, arra várhatóan II. Erzsébet halála után 10 nappal kerül sor.

Joe Biden pénteken az Air Force One fedélzetén újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy

részt kíván venni a temetésen.

Hozzátette, hogy édesanyja halála óta nem beszélt III. Károly királlyal: "Ismerem őt, nem beszéltem vele, nem hívtam még fel" - tette hozzá az amerikai elnök.

Biden volt a 13. és egyben utolsó amerikai elnök, aki találkozott a hét évtizeden át utralkodó királynővel. II. Erzsébet egyébként Dwight Eisenhower óta minden amerikai elnökkel találkozott, kivéve Lyndon Johnsont, mert ő elnöksége alatt nem látogatott el Nagy-Britanniába.

Joe Biden, amerikai elnök ott lesz II. Erzsébet királynő temetésén Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Anna Moneymaker

Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin nem lesz jelen a szertartáson, legalábbis erre lehet következtetni a Kreml egyik vezető szóvivőjének szavaiból. Mint ismert, az ukrajnai háború miatt mélyponton vannak a brit-orosz kapcsolatok.

A királynő halálhírét követően az orosz elnök táviratban fejezte ki részvétét Károly királynak, egyúttal bátorságot és kitartást kívánt neki a pótolhatatlan veszteséggel szemben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy szeretne részt venni a királynő temetésén, feltéve, ha a programjai lehetővé teszik.

Minden bizonnyal jelen lesz az eseményen Emmanuel Macron francia elnök, aki "nagyszerű államfőként" jellemezte II. Erzsébetet.

A japán média jelentése szerint Naruhito japán császár is részt kíván venni a temetésen, ahová Fumio Kishida miniszterelnök is elkísérheti. Ez lenne a császár első tengerentúli útja 2019-es trónra lépése óta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről