Kiderült: újabb háború jöhet Európában

HARADINAJ, Ramush
Pristina, 2019. október 6. Albin Kurti, az ellenzéki koszovói Vetevendosje (Önrendelkezés) párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje leadja szavazatát az előrehozott koszovói parlamenti választásokon Pristinában 2019. október 6-án. Az előrehozott választásra azért van szükség, mert Ramush Haradinaj miniszterelnök július közepén lemondott, ugyanis a koszovói háborús bűnöket vizsgáló hágai székhelyű különleges bíróság gyanúsítottként idézte be. MTI/EPA/Georgi Licovszki
Vágólapra másolva!
Van elég fegyverük, invázió esetén meg tudják védeni magukat – ezt mondta Albin Kurti koszovói miniszterelnök párttársa, Mefail Bajqinovci. Kurti kormányfő szerint reális esély van arra, hogy Szerbia megtámadja Koszovót. A pristinai ellenzék szerint viszont a miniszterelnök csak azért használja a háborús retorikát, mert el akarja terelni a figyelmet a valós problémákról - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az albánok szerint a fegyvereik készen állnak, megvédik magukat egy támadás esetén

Az Önrendelkezés nevű párt képviselője szerint Koszovó készen áll, elegendő fegyvere van egy esetleges támadás esetére. Mefail Bajqinovci szerint a pristinai kormány, a biztonsági szolgálatok és a rendőrség felkészült, és megfelelő választ ad egy esetleges invázió esetén.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

– mondta Albin Kurti miniszterelnök párttársa.

Bajqinovci szerint nem is akármilyen fegyvereik vannak.

– nyilatkozta az albán politikus.

Kurti hónapok óta háborúval riogat

Nem ez az első eset az elmúlt hónapokban, hogy háborúval fenyegetőznek a koszovóiak. Albin Kurti már a nyár folyamán is többször elmondta, hogy lehetséges, hogy új háború törhet ki Európában. Az összecsapások pedig Koszovó és Szerbia között törhetnek ki. Kurti az olasz la Repubblica lapnak is nyilatkozott erről. Mint akkor fogalmazott, azok után, amit Oroszország Ukrajnában tesz, felelőtlenség lenne mást mondania.

Kurti most már tagadja, hogy konkrétan háborút vizionált

A pristinai kormányfő most viszont már tagadja, hogy egyértelműen úgy fogalmazott volna, hogy háború lesz a szerbekkel.

– húzta alá Kurti.

Eliza Hodza, az ellenzéki Koszovói Demokrata Párt képviselője szerint Kurti kijelentései a lehetséges háborúról a múltat idézik, és mindössze annyi a céljuk, hogy félelmet keltsen a lakosokban.

Szerbia kompromisszumos megoldást akar

Amíg az albánok háborúról és a támadás veszélyéről beszélnek, a szerb elnök a béke és a kompromisszumos megoldás fontosságát hangsúlyozza. Az ENSZ közgyűlésén elhangzott beszédében is párbeszédet szorgalmazott. Mint mondta jobb 100 évig tárgyalni, mint 1 napig háborúzni. Vucic a beszédet követő interjúban kiemelte, érzékelhető, hogy a nagyhatalmak eldöntötték, mielőbb véget vetnek a koszovói problémának. Az államfő éppen ezért tartotta fontosnak, hogy felhívja a külföldi államvezetők figyelmét a térség problémáira.

Aleksandar Vucic szerb elnök Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Milos Miskov

– szögezte le a szerb vezető.

Egyébként folyamatosak a támadások a szerb kisebbség ellen Koszovóban, legutóbb egy buszos csoportot zaklattak az albánok.

Percről percre élő közvetítésünket a háborúról IDE kattintva olvashatják.