Óriási fölénnyel nyerte az olasz jobboldal a választást!

politics vote TOPSHOTS Horizontal
Leader of Italian far-right party "Fratelli d'Italia" (Brothers of Italy), Giorgia Meloni holds a placard reading "Thank You Italy" after she delivered an address at her party's campaign headquarters overnight on September 26, 2022 in Rome, after the country voted in a legislative election. - Far-right leader Giorgia Meloni won big in Italian elections on September 25, the first projections suggested, putting her eurosceptic populists on course to take power at the heart of Europe. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)
Vágólapra másolva!
Az exit poll eredmények alapján hiába fenyegetőzött Brüsszel, az olasz baloldal megbukott, ugyanis a jobboldal óriási fölénnyel nyerte meg a választást. Vasárnap reggel héttől este tizenegy óráig adhatták le szavazataikat Olaszországban a második világháborútól számított tizenkilencedik törvényhozás és a hatvannyolcadik kormány megválasztására, amelyen két nagy koalíció, a Giorgia Meloni vezette jobbközép és az Enrico Letta vezette balközép versenyzett egymással. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az utolsó napokban óriási felháborodást keltett Olaszországban, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megpróbálta megzsarolni az olasz választókat, arra utalva, hogy ha Meloniék nyernek, vizsgálat indulhat Olaszország ellen. 
Vágólapra másolva!
Giorgia Meloni leadja szavazatát 2022. szeptember 25-én Rómában Forrás: AFP/Andreas Solaro

A miniszterelnök Giorgia Meloni lehet, miután az Olasz Testvérek (FdI) a szavazatok 22-26 százalékát szerezve első helyen végeztek.

Az egész jobboldali szövetség 43-47 százalékot kap, míg a baloldal mindössze 25-29-et.

Az olasz közszolgálati televzió, a Rai1 be is jelentette a jobboldal győzelmét, a választási elemző műsor hátterében a "Meloni és a jobbközép győzött" felirat olvasható.

Meloni az urnazárást követően azt nyilatkozta, az Olasz Testvérek pártja "mindenkiért kormányoz", és nem fogja eljátszani az emberek bizalmát.

- mondta újságíróknak Rómában.

Giorgia Meloni sajtótájékoztatója a választások után Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Riccardo De Luca

Az exit poll szerint a 400 fős képviselőházban a jobboldal 227-257 helyet szerez, míg a baloldal mindössze 78-98-at. A 200 fős szenátusban 111-131 jobboldali képviselő lesz és mindössze 33-53 baloldali.

Első lépésben a parlament alakul meg: az első ülést október 13-ra tűzték ki, amikor megkezdődik a felső- és az alsóház elnökének megválasztása. Utóbbi akár néhány napot is igénybe vehet.

A kormányalakítás ezt követően, tehát október második felében indul. Az államfő először konzultál a frakció- és pártvezetőkkel. Az államfő a győztes párt vagy koalíció vezetőjét bízza meg kormányalakítással, ha annak biztosnak látszik a többsége. Ha nem adott a biztos többség, akkor a konzultáció elhúzódhat.

Voksolásra váró emberek sorakoznak egy torinói szavazóhelyiségben 2022. szeptember 25-én, az előrehozott parlamenti választások napján Forrás: MTI/EPA/ANSA/Jessica Pasqualon

Mivel 1919 óta most először tartottak választást ősszel, az államfő és a pártok is a minél gyorsabb kormányalakításban érdekeltek, hiszen sürget az energiaválság kezelése és a jövő évi költségvetési csomag összeállítása, valamint Róma nemzetközi feladatainak teljesítése.

Számítások szerint az új kormány legkorábban október utolsó napjaiban, november elején teheti le esküjét.