Tovább nőtt az iráni tüntetések halálos áldozatainak száma

Irán, tüntetés, Mahsa Amini
Vágólapra másolva!
Tizenegyre emelkedett az iráni kormányellenes tüntetéseken meghaltak száma csütörtökön, az emberek azért vonultak utcára, hogy tiltakozzanak, amiért az erkölcsrendészeti letartóztatás alatt meghalt egy fiatal nő.
Vágólapra másolva!

A hat napja tartó demonstrációkban hét tüntető, valamint a biztonsági erők négy tagja halt meg a hivatalos adatok szerint.

Tiltakozásokat jelentettek Teherán mellett az északnyugati Tebríz, a közép-iráni Kazvín és Siráz, valamint az északkeleti Meshed városából is. A Twitteren megjelent képsorok azt mutatják, hogy

több helyen, köztük a fővárosban is, a tüntetők rendőrőrsöket gyújtottak fel.

Több videófelvételen - melyek hitelességét nem sikerült megállapítani - az látszik, hogy a rendőrök éles lőszert is bevetnek.

A Fársz iráni félhivatalos hírügynökség úgy tudja, hogy

a hét tüntetőt szerdán Kazvínban késsel ölték meg.

A hatóságok tagadták, hogy közük lenne a tiltakozók halálához, és azt állították, a biztonsági erők tagjait - köztük a Baszidzs nevű önkéntes paramilitáris alakulat három, más források szerint két emberét - "rendbontók" ölték meg.

Helyszíni beszámolók szerint az emberek nemcsak Ali Khamenei ajatollah, az ország legfőbb politikai és vallási vezetőjét szidalmazták, hanem fiát, Modzstaba Hameneit is, akit sokan az ajatollah utódjának tartanak.

Mindeközben az iráni Forradalmi Gárda felszólította az ország főügyészét, kezdeményezzen vizsgálatot "a hamis hírek terjesztői ellen".

A síita államban azt követően robbantak ki demonstrációk, hogy

egy kurd származású fiatal nőt, Mahsza Aminit az erkölcsrendészet múlt hét kedden őrizetbe vette, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a rendőrautóban megverték, majd kómába esett. Sajtóértesülések szerint pénteken halt meg.

Az iráni rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg, a hatóságok pedig "külföldi ügynököket" és más országok titkosszolgálatait vádolnak a tüntetések megszervezésével.

Az internet-hozzáférést monitorozó NetBlocks civil szervezet szerdán azt közölte, hogy

az országban erősen korlátozták az internethozzáférést.

A fejkendő viselése több mint negyven éve, az 1979-es iráni iszlám forradalom óta elvileg kötelező a nők számára, de ezt az előírást az évtizedek során főként a nagyvárosokban rengetegen megszegték.

Az utóbbi években több megmozdulás is volt a kötelező viselet ellen, az iráni vezetés és az erkölcsrendőrség azonban egyaránt kitart a szabályok betartatása mellett.