Összeomlóban Európa gazdasága, de a brüsszeli elit újabb szankciókat akar

VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2021. május 24. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke érkezik az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos találkozójára Brüsszelben, 2021. május 24-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Miközben több európai országban nagyon súlyos gazdasági problémák vannak a teljesen elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt, a szlovák miniszterelnök már az államcsődtől tart, Csehországban tízezrek tüntetnek a szankciók ellen, addig a brüsszeli elit makacsul ragaszkodik az elhibázott szankciós politikához. Ursula von der Leyen újabb szankciós csomagot jelentett be, amelyben az a legdöbbenetesebb, hogy még a reményei szerinti kár is olyan minimális, hogy Oroszország meg sem érzi. Megint előkerült az olajársapka ötlete, annak ellenére, hogy több ország is ellenzi. Ursula von der Leyen és a brüsszeli elit ismételten bebizonyította, hogy nem érdekli az emberek véleménye, ezért is rettegnek attól, hogy itthon a magyarok elmondhatják azt, mit gondolnak a szankciókról. 
Vágólapra másolva!

Miközben egész Európa gazdasága a teljes csőd felé halad, és Szlovákiát is a gazdasági összeomlás veszélye fenyegeti az emelkedő villamosenergia-árak miatt, addig a brüsszeli elit újabb szintre emelte az őrületet. Az eddig is teljesen hatástalan szankciók után újabbak bevezetését követeli, jelentette be Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnökének javaslata még saját bevallása szerint is mindössze 7 milliárd euró kárt okozna Oroszországnak, ami az orosz GDP mindössze fél, az éves - szövetségi - költségvetésnek pedig 2 százaléka.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megint az emberek megkérdezése nélkül akar szankciókat bevezetni Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ugyanakkor tartalmazza az olajársapkát, amire válaszul

Oroszország megszüntetné az olajszállítást - vagyis Brüsszel tovább fokozná az európai energiakáoszt.

Az olajársapkáról többen is elmondták, hogy az ársapka egy rejtett energiaszankció. Teljesen egyértelmű, hogy ezen lépést követően Oroszország egyetlen csepp kőolajat sem szállítana a kontinensre, ez pedig a teljes ipari kapacitás összeomlását jelentené.

Ráadásul egy olajársapka nem azt jelentené, hogy az emberek olcsóbban tankolhatnának, sőt, az is elképzelhető, hogy benzin sem lenne. Egyszerűen az oroszoknak akar az EU kevesebbet fizetni - ők azonban eladják az olajat másnak.

Rengeteg a nyitott kérdés

Sokatmondó, és egyáltalán nem véletlen, hogy korábban az amerikai Bloomberg hírügynökség azt írta, hogy a csomag részének szánt olajársapka felzárkóztatná a kérdésben az EU-t az Egyesült Államok mellé, amely egyszerre akarja fékezni az olaj drágulását és extra bevételtől megfosztani Moszkvát. A hírügynökség azonban megjegyzi, hogy

a terv „egyes tagállamok miatt" sok buktatóra számíthat és hogy egyáltalán nem garantált, hogy elfogadják.

Sok részletet még nem dolgoztak ki, például, hogy mekkora értékre állítsák be az ársapkát – mondták a Bloomberg név nélkül nyilatkozó forrásai.

Az olajársapka semmit sem javítana az uniós energetikai helyzeten Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az sem világos, hogyan lehetne érvényesíteni a korlátozást, amikor az EU már részleges embargót és szállítási tilalmat fogadott el az orosz olajra. Az ötlet támogatói gyorsan akarnak lépni, hogy december 5., a további szankciók érvénybe lépése előtt meglegyen a kérdésben a megállapodás.

Maga az olajársapka ötlete a G7-es csoport államaitól származik, ezt venné át az EU.

A kérdés most az, hogy a tagállamok képviselőinek sikerül-e előzetes alkura jutniuk az október 6-i, prágai uniós csúcs előtt.

Júniusban a tagállamok hosszan tartó vita nyomán állapodtak meg abban, hogy betiltják a tengeren szállított orosz olaj importját, megtiltják az orosz olajat szállító hajók biztosítását és egyéb szolgáltatásokat, de kivételt tesznek a vezetéken érkező olajjal. A Bloomberg elismeri:

kétséges, mennyire lehet hatékony az ársapka, hiszen Kína és India, Oroszország legnagyobb ügyfelei, nem csatlakoztak hozzá.

Csak Magyarországon kérdezik meg az embereket a szankciókról

Mindez világosan mutatja, hogy a senki által meg nem választott brüsszeli elit gyakorlatilag Washington utasításait hajtja végre.

Éppen ezért zavarja a brüsszelitákat, hogy Magyarországon egyedül az EU-ból megkérdezik az emberek véleményét a szankciókról.

Brüsszel ráerőltette az energiaszankciókat a tagállamokra, és azóta az energiaárak az egekben vannak. Amikor ez megtörtént, akkor Brüsszelben azt ígérték, hogy ezek véget vetnek a háborúnak, és jobban fognak fájni az agresszornak, mint az Európai Unió tagállamainak - mondta Orbán Viktor szerdán. A kormányfő közölte,

A kormány elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését, nemzeti konzultációt indítanak a szankciókról. Orbán Viktor arra kért mindenkit, hogy mondja el a véleményét, mert

Ettől rettegnek Brüsszelben

Retteg a brüsszeli szankciópárti elit a magyar nemzeti konzultációtól, ugyanis, ha a magyar példa ragadós lesz, akkor a teljes szankciós politika összeomolhat. Kutatások igazolják, hogy Nyugat-Európában is megrendült a szankciók támogatottsága, és az emberek egyre inkább aggódnak az EU és a saját országuk gazdasági helyzete miatt.

Összességében tehát, miközben a szankciók és a magas energiaárak miatt Németország mellett már több európai országban is tartottak tüntetéseket, és a lakosságban egyre inkább nő a feszültség és az elégedetlenség, addig

a balliberális politikusok és médiumok arról győzködik az embereket, hogy Oroszország már most megrogyott az embargós intézkedések miatt,

a valóság az, hogy Európa belefullad a saját szankcióiba, Moszkva pedig többet keres rajtuk, mint amennyit a háborúra költ.