Hihetetlen gazdagság és korrupciógyanús ügyek: itt a magyargyűlölő brüsszeli politikus, Verhofstadt legújabb botránya

Horizontal
European Parliament's presidential candidate Guy Verhofstadt takes part in a debate ahead of the upcoming elections to become the new head of the European Parliament, in Brussels, January 11, 2017. Elections to elect a new European Parliament president are set to take place in Strarbourg on January 17, 2017 to replace outgoing president Martin Schullz. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Egyre halmozódnak a botrányok a Magyarországot rendszeresen támadó Guy Verhofstadt körül. A Renew Europe európai parlamenti frakció EP-képviselője legutóbb azzal került a hírekbe, hogy több mint százmillió forintnyi közpénztámogatással újították fel a luxusvilláját, de korábban egyebek mellett lobbizott oligarchák érdekében, és évekig ült jó pénzért egy adóelkerülő cég igazgatóságában. Verhofstadt korábbi és jelenlegi pártcsaládját is körüllengik a korrupciógyanús ügyek, amelyek közül csak egy példa a Cseh Katalin családi céghálójának a kérdőjeles körülmények közt felvett uniós támogatása. A belga politikus egyébként a kirekesztő, gyűlöletkeltő kijelentéseivel is keltett már közfelháborodást - írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Miközben Guy Verhofstadt rendszeresen támadja Magyarországot és bírálja a kormányt, épp a liberális Renew Europe európai parlamenti frakció EP-képviselőjéhez fűződnek olyan botrányok, amelyekért magyarázkodnia kellene. Bár Belgium egykori miniszterelnöke a napokban azzal került a címlapokra, hogy több mint százmillió forintnyi közpénztámogatással újították fel a luxusvilláját, ez csak egyike a Verhofstadthoz köthető kétes ügyleteknek, amelyekhez kirekesztő és gyűlöletkeltő kijelentések is társulnak.

Verhofstadt körül rengeteg a botrány Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Jól fizető offshore biznisz

Még az ominózus Paradise-iratokban is felbukkant Verhofstadt neve. A 2017-ben nyilvánosságra került, több mint 13 millió dokumentumot tartalmazó adatbázisból az derült ki, hogy a liberális politikus egy olyan szállítmányozó cégnek volt az igazgatósági tagja – évi 60 ezer euróért, vagyis 24 millió forintért –, amely egy offshore cégen keresztül igyekezett kibújni az adófizetési kötelezettségei alól.

Az ügy nagyobb botránnyá dagadt, s például a belga Munkáspárt elnöke, Peter Mertrens is bírálta Verhofstadtot, rámutatva, hogy tudnia kellett a Bermudára bejegyzett szatelitcégről.

A felelősség vállalása helyett Verhofstadt a sajtósára bízta az ügy elsikálását, aki azzal a különös magyarázattal állt elő, hogy az Exmar Offshore valójában nem offshore cég, s csak azért van a nevében ez a kifejezés, mert szó szerint tengerpart menti tevékenységekkel foglalkozik.

Egy évvel később Verhofstadt annak kapcsán keltette fel a nemzetközi sajtó érdeklődését, hogy különböző mellékes jövedelmeivel akár a többszörösét is megkeresheti az európai parlamenti képviselőségért járó fizetésének. A Transparency International nevű jogvédő szervezet kutatása nyomán a Le Soir nevű lap számolt be arról, hogy a belga politikus a 13 ezer eurós havi fizetésén felül akár közel másfél millió eurót (vagyis több mint 500 millió forintra rúgó összeget) is bezsebelhetett az eggyel korábbi európai parlamenti ciklusban.

Adócsalási botrány

Bár az EP-képviselőknek nem tilos ilyen mellékes jövedelmekre szert tenniük – amennyiben ezeket nem titkolják a hatóságok elől –, a Brusselstimes.com nevű portál szerint Verhofstadt feltűnően sok pénzt keresett ilyen módon.

A Transparency International azt is hangsúlyozta, hogy összeférhetetlenség is könnyen kialakulhat, amennyiben a képviselő olyan cégektől fogad el pénzt, amelyek az EU hivatalos lobbilistáján is szerepelnek.

Az ügy kipattanásakor Verhofstadt igazgatója volt a Brüsszeli Szabadegyetem Sofina és Theodorus III nevű alapítványának, amely egyebek mellett startup cégekkel foglalkozik.

Időközben bebizonyosodott, hogy Verhofstadt korábbi pártcsaládját, az ALDE-t (amelynek a liberális politikus frakcióvezetője is volt) is multicégek – köztük EU-n kívüli vállalatok – pénzelik, s a pártcsaládban több vezetői tisztséget is betöltő Cecilia Wikströmöt vissza is hívták a svéd liberális EP-lista éléről, miután adócsalási botrányba keveredett.

Soros György legjobb szövetségese oligarcháknak is lobbizik Forrás: AFP/Benoit Doppagne

Oligarcháknak is lobbizik

Visszakanyarodva Verhofstadthoz: a liberális politikus oligarchák érdekében is lobbizik. Különösen Nicolas Boëllel áll szoros kapcsolatban, aki azt a Sofina holdingot birtokolja, amelynek az érdekeltségébe tartozik a GdF Suez is. Nem sokkal azután, hogy utóbbi vállalat 2014-ben meg akarta szerezni a görögországi Thesszaloniki vízművét, Verhofstadt az Európai Parlamentben követelte Aléxisz Ciprasz görög miniszterelnöktől a privatizációs csomagot. Verhofstadt ugyanekkor az APG nyugdíjalap igazgatóságának is tagja volt, s a Cipraszt, valamint Görögországot támadó beszéde után fél év alatt három görög miniszter is találkozott az APG vezetőivel.

Bár Verhofstadt egyebek mellett a jogállamiság megsértésével, extrém nacionalizmussal, valamint a különböző szexuális kisebbségek hátrányos megkülönböztetésével vádolja a jobboldali vezetésű országokat, arról már hallgat, hogy a korábbi pártcsaládjában is elterjedt jelenségekről van szó.

Nem véletlen, hogy a román Alianta Liberalilor si Democratilor az ALDE tagjaként az Európa szót kihagyta a nevéből. A Thenewfederalist.eu szerint a román párt számos pontban látványosan nem felel meg az ALDE által meghirdetett értékrendszernek.

Így például dekriminalizálják a korrupciót, átpolitizálják a bíróságokat, a szexuális kisebbségek alól kihúzzák a jogi védőhálót. Minderről Verhofstadt egyáltalán nem beszél, ezért a portál hipokratának nevezte az EP-képviselőt.

Ironikus, hogy a Katalónia Spanyolországtól történő elszakadását szorgalmazó párt is a magát az európai integrráció élharcosának feltüntető ALDE tagja volt a 2018-as zavargások idején, hiszen a tartomány kiválása is az EU egységét gyengítette volna.

A beszédeiért is fizetik

Figyelemre méltó, hogy maga Verhofstadt is tett olyan gyűlöletkeltő, társadalmi csoportokat megbélyegző kijelentést, amellyel széles körű felháborodást keltett. A 2017-es lengyel függetlenség napja alkalmából összegyűlt több tízezer megemlékezőt nemes egyszerűséggel fasisztának és nácinak titulálta.

Az eset kapcsán az akkori lengyel államfő, Andrzej Duda is felszólalt, totális skandalumnak, s megengedhetetlennek nevezve a belga politikus mocskolódását. Itt érdemes megjegyezni, hogy sajtóhírek szerint az egykori belga kormányfő jövedelmének egy része a nyilvános beszédeiből származik. Bár a felvonuláson történtek szélsőséges megnyilvánulások, a tömeg jó része pusztán a történelmi eseményről kívánt megemlékezni.

Az ünnepségen részt vevő Bawer Aondoo-Akaa be is perelte Verhofstadtot, mivel sértve érezte magát annak kijelentéseitől. A mozgássérült, fekete bőrű teológus jogi képviseletét az Ordo Iuris nevű lengyel konzervatív katolikus jogi szervezet alelnöke, Jerzy Kwasniewski látta el, s a belga politikus mentelmi jogának felfüggesztését követelték.

Míg Verhofstadt állítólagos korrupciós ügyeket emlegetve követeli a hazánknak – és a hasonlóan szuverenista vezetésű országoknak – szánt uniós támogatások visszatartását, a saját szövetségesei illegális ügyleteivel meglehetősen elnéző.

Cseh Katalin botrányáról hallgatott Verhofstadt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Így például akkor is hallgatott, amikor tavaly nyáron kiderült, hogy a szintén Renew Europe-tag Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin családi cége megkérdőjelezhető körülmények között pályázott és nyert el több milliárd forintnyi uniós forrást.

Ezzel szemben a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök bármilyen megnyilvánulásából arra a következtetésre jut, hogy hazánk demokráciadeficitben szenved. Legutóbb a kormányfő tusványosi beszédét szándékosan félreértve titulálta rasszistának Orbán Viktort, s újfent azt firtatta, hogyan lehetne csökkenteni a Magyarországnak járó EU-s pénzeket. Idén tavasszal azzal a teljesen jogszerűtlen elképzeléssel is előrukkolt, hogy fel kellene függeszteni hazánk vétójogát az uniós törvényhozásban.

Emlékezetes: 2018 végén Verhofstadt Magyarországot lejárató mobil plakátkampányt is indított, s már animációs videóban is közölt hazánkat negatív fényben bemutató propagandaanyagokat.