A zöldek vezette Lyonban LMBTQ-idősotthont nyitnak

lmbtq, szivárványos zászló
Vágólapra másolva!
Az idősotthon 65 év feletti LMBTQ-személyeknek biztosítanak lakhatást, azzal a céllal, hogy a magukat másnak valló emberek öreg korukra ne maradjanak magányosak. Egy másik nagyváros is hasonló intézet megnyitását tervezi - írja a V4NA hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Egyedülálló projekt megvalósításáról döntött a zöldpárti vezetésű Lyon városi képviselőtestülete. A testület megszavazta, hogy egy "Sokszínűség Háza"-ként elnevezett idősotthont létesítenek a város Croix-Rousse nevű negyedében, a Belfort utcában.

A Lyon Capitale nevű helyi lap számolt be róla, hogy a városi képviselőtestület egyhangúlag igent mondott a projektre, melynek ötletét még 2021-ben vetették fel. A leendő létesítménynek egy 2019 óta üresen álló, közel 500 négyzetméteres, három szintes épület ad majd otthont, ahol 15 lakosztályt alakítanak ki.

A "Sokszínűség Háza" a 65 év feletti LMBTQ személyek, valamint a közösséghez tartozó egyetemisták számára áll majd nyitva,

a közös helyiségekben pedig a környék minden idős emberét szívesen látják. A város célja a szóban forgó projekttel az, hogy idős korukban se kerüljenek kirekesztett és elszigetelt helyzetbe az LMBTQ közösséghez tartozó idős emberek.

A BFMTV értesülései alapján a "Sokszínűség Háza" projekt a "Les Audacieuses et les Audacieux" (Bátor Nők és Férfiak) elnevezésű lyoni egyesület támogatásával valósul meg. Az egyesület adatai szerint

az országban egymillió olyan idős ember él, aki az LMBT közösség tagja, 65 százalékuk pedig egyedül lakik.

Ugyanez az arány a 70 év alatti heteroszexuálisok esetében mindössze 15, a 80 év felettieknél pedig 55 százalék. Az egyesület kiemeli, hogy az LMBT személyek esetében az öngyilkossági ráta is 2-7-szer magasabb, mint a heteroszexuális idősek körében.

A projekt részleteit Lyon, idősek életminőségéért felelős alpolgármestere, Alexandre Chevalier ismertette a városi tanács előtt. A politikus a szavazást követően interjút adott, melyben elmondta, hogy

a ház leendő lakóinak alá kell írnia a szabályokat leszögező okiratot, amely megfelel az LMBTQIA+ közösség értékeinek.

Hozzátette, hogy a létesítmény nem csak az LBMTQ közösség tagjait, hanem egyéb heteroszexuális időseket is fogad, akik egyetértenek az okiratban megfogalmazott értékekkel.

A "Les Audacieuses et les Audacieux" nevű egyesület szerint azért van nagy szükség erre a létesítményre, mert a klasszikus idősotthonokban nincs meg az az érzelmi biztonság, amely lehetővé tenné az idős LMBT személyeknek, hogy teljes mértékben felvállalják magukat.

A Valeurs actuelles francia jobboldali lap úgy tudja, hogy Lyon példájára Nizzában is hasonló intézmény megnyitását tervezik. A lap arról is beszámolt, hogy több európai országban, például Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban már létezik hasonló idősotthon.

Ilyen jellegű kezdeményezés volt már egyébként a francia fővárosban is. Amint arról a hírügynökség korábban beszámolt, Párizs Marais nevű negyedében egy olyan befogadóközpont létrehozását jelentette be a szocialista városvezetés, amely kifejezetten LMBTQ-és transzgender migránsokat fogad. Anne Hidalgo főpolgármester szerint erre azért van szükség, mert az LMBTQ- és transzgender migránsok erőszaknak vannak kitéve az általános befogadóközpontokban, ezért el kell őket különíteni.

Párizs főpolgármestere azzal indokolta a döntést, hogy Párizst olyan befogadó fővárossá akarják tenni, amely mindenkire büszke.