Itt van Putyin félelmetes bejelentése a háborúról

PUTYIN, Vlagyimir
Szamarkand, 2022. szeptember 16. Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozik a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozójának végén, 2022. szeptember 16-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést tartott a krími híd elleni robbantás ügyében a Biztonsági Tanács állandó tagjaival.
Vágólapra másolva!

Az elnök a tanácskozáson orosz hírügynökségi jelentések szerint leszögezte: a kijevi rezsim régóta „terrorista módszereket alkalmaz", a „legundorítóbb" terrorista csoportokkal tette magát egy lapra, legyen szó „közszereplők, újságírók, tudósok meggyilkolásáról Ukrajnában és Oroszországban", vagy a donbászi városok ellen már 8 éve tartó terrortámadásokról, avagy azokról a „nukleáris terrorcselekményekről", amelyek a zaporizzsjai atomerőművet érték – sorolta Putyin.

Vlagyimir Putyin szerint a törvényszéki és az operatív információk azt mutatják, hogy az október 8-án végrehajtott, krími híd elleni robbantás is terrorcselekmény volt,

amelynek célja Oroszország polgári infrastruktúrájának elpusztítása. Az is egyértelmű – szögezte le Putyin –, hogy a támadás szervezői és elkövetői az ukrán különleges szolgálatok voltak.

A kijevi rezsim bűntetteit „egyszerűen lehetetlen válasz nélkül hagyni”,

„nagyszabású, nagy pontosságú csapást” mérnek az orosz erők az ukrán energetikai, katonai és hírközlési infrastruktúrára.

Leszögezte: ha folytatódnak orosz területeken „az ukrán terrortámadások”, akkor az orosz válasz „kemény lesz, és a fenyegetés mértékének megfelelően alakul”.

Beszélt arról is: köztudott, hogy Oroszország nem vizsgálhatja a Balti-tenger alatt futó nemzetközi gázszállító infrastruktúra felrobbantásának körülményeit és okait, „de azt mindannyian tudjuk, ki a végső haszonélvezője ennek a bűncselekménynek."