Botrány Angliában, tojással dobálták meg III. Károly királyt és Kamilla királynét - videó

Károly király, Kamilla királyné, tojás, dobálás
Britain's King Charles III reacts after an egg was thrown in his direction during a ceremony at Micklegate Bar in York, northern England on November 9, 2022 as part of a two-day tour of Yorkshire. - Micklegate Bar is considered to be the most important of York's gateways and has acted as the focus for various important events. It is the place The Sovereign traditionally arrives when entering the city. (Photo by James Glossop / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
III. Károly királyt és Kamilla királynőt tojásokkal dobálták meg, miközben szerda reggel Yorkban sétáltak - írta a Daily Star.
Vágólapra másolva!

III. Károly király és hitvese, Kamilla az észak-angliai Yorkba látogatott abból az alkalomból, hogy elkészült az uralkodó néhai édesanyja, II. Erzsébet királynő szobra. Ez az első szobor, amely halála után készült a két hónapja elhunyt királynőről.

A szerdai ceremónia előtt az uralkodó Kamilla kíséretében gyalogosan végigjárta a környező utcákat, hogy személyesen üdvözölje az összegyűlt többezres tömeget, amikor

a tömegből egy férfi több tojást hajított rájuk.

A helyszíni felvételek szerint a tojások egyiküket sem találták el, és a király különösebb ijedelem nélkül, láthatólag tréfálkozva nyugtázta az incidenst, amely az ősi városkapu, a Micklegate Bar közelében történt.

Több évszázados hagyomány, hogy a Yorkba látogató uralkodók ezen a kapun át lépnek be a városba.
A rendőrök a tojásokkal dobálózó férfit

néhány másodperc alatt legyűrték, őrizetbe vették és elvitték a helyszínről.

A tojást dobáló férfi állítólag azt kiabálta, hogy

mielőtt a rendőrök letartóztatták volna.

Hasonló esetek rendkívül ritkák a brit uralkodócsalád történetében, bár volt példa ennél sokkal veszélyesebb incidensekre is. Több mint négy évtizede, 1981 júniusában egy fiatal férfi II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapjának nyilvános ceremóniáján a tömegből hat lövést adott le az ünnepség helyszínére lóháton érkező uralkodóra, de a fegyverben vaktöltények voltak.

A Marcus Sarjeant nevű lövöldözőt annak idején ötévi börtönre ítélték, de három év letöltése után szabadon engedték.