Tartós fagypont alatt Belgiumban elfogyhat a földgáz

radiátor fűtőtest
Vágólapra másolva!
Különösen kemény tél, vagy tartós hideg esetén fennáll a veszélye annak, hogy Belgiumban kiürülnek a földgázkészletek. Erre figyelmeztette a belga kormányt a nagyfeszültségű villamosenergia-átviteli rendszerüzemeltető, az Elia, valamint a 4000 kilométer gázvezetéket, cseppfolyósított földgáz-terminált és földalatti tárolót üzemeltető vállalat, a Fluxys.
Vágólapra másolva!

A figyelmeztetés oka többek között az, hogy fagypont körüli és az alatti hőmérsékletek esetén az Egyesült Királyságból Belgiumba irányuló földgázszállítmányok jelentősen lecsökkenhetnek, akár le is állhatnak, hogy a földgázexport ne veszélyeztesse a szigetország saját ellátását. London az Interconnector földgázvezetéken Európába küldött energiahordozó átmeneti felfüggesztésének a lehetőségét még júniusban jelentette be saját vészhelyzeti forgatókönyvének ismertetésekor.

Nulla fok körüli hőmérsékletek esetén Belgiumnak ezért már nem lesz elegendő gázfeleslege ahhoz, hogy biztosítsa a folyamatos exportot Németország és Hollandia irányába.

Továbbá, ha a hőmérséklet Belgiumban fagypont alá süllyed, és ezzel egy időben a földgázfogyasztás meredeken nő, akkor a Fluxys által kezelt Loenhout-tároló kapacitása

nem lesz elegendő a belgiumi sokk csillapítására sem.

Egy ilyen forgatókönyv esetén csak a belgiumi gázigény azonnali és célzott csökkentése teszi majd lehetővé az egyensúlyi helyzet visszaállítását, figyelmeztetik a belga kormányt a vállalatok.

Ebben az esetben

Belgiumnak életbe kell léptetnie gáz-vészhelyzeti protokolljának az utolsó szintjét,

amelyben a hatóságok arra szólítják fel a földgázfogyasztók egyes csoportjait, hogy azonnali hatállyal csökkentsék vagy akár állítsák is le a gázfelhasználást.