Félelmetes fegyvert kap Ukrajna

ukrajna, ukrán válság 2022, orosz ukrán háború, orosz, ukrán, háború, katonaság, hadsereg, katona, tank, katonai jármű
Ukrainian soldiers sit on a tank carryied by a transporter near Bakhmut, eastern Ukraine, on May 12, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Hamarosan indul a Skynex légvédelmi rendszerek gyártása, írja a Mandiner. A harci eszköz akár 4 kilométeres távolságból is képes lelőni drónokat és cirkálórakétákat.
Vágólapra másolva!

A német Rheinmetall két Skynex légvédelmi rendszert fog gyártani Ukrajna számára. Berlini források állítása szerint közel 182 millió euróért rendelt Németország két új légvédelmi rendszert Ukrajnának.

A rendszerek átadása 2024 elején várható

– erről pénteken számolt be a Portfolio.

A Skynexnek a Németország által Ukrajnába már szállított Gepard légvédelmi fegyverhez hasonlóan egy 35 milliméteres gépágyú képezi a fő fegyverzetét. Azonban, míg a Gepardot a hidegháború idején fejlesztették ki, a most megrendelt járművek a német mérnökök legmodernebb fejlesztései közé tartoznak.

A rendszer akár 4 kilométeres távolságból is képes lelőni drónokat és cirkálórakétákat, és

akár 99 százalékkal olcsóbban, mint a hagyományos védelmi rakétákat használó légvédelmi rendszerek.

A radar hatótávolsága megfigyelő üzemmódban pedig az 50 kilométert is elérheti. Ez annak is köszönhető, hogy az Ahead technológia lényege, hogy a lövés előtt a rendszer már betáplálja a megfelelő időzítési adatokat a lövedékbe. Percről percre közvetítésünk a háborúról itt követhető.