Hogyan kell megverni egy jobboldali aktivistát, ilyen társasjátékot árul a legnagyobb francia áruházlánc

Vágólapra másolva!
Óriási tiltakozást váltott ki, több politikus és a rendőrszakszervezet is nemtetszését fejezte ki, ezért az áruházlánc beszüntette a forgalmazását annak a társasjátéknak, amely arról szólt, hogyan kell megverni egy jobboldali aktivistát - írta a V4NA. 
Vágólapra másolva!

Hatalmas tiltakozást váltott ki a közösségi oldalakon az a társasjáték, melyet a FNAC francia kiskereskedelmi áruházlánc is árusított „Antifa" néven. A társasjátékot eredetileg a La Horde (a csorda) elnevezésű antifasiszta weboldal készítői alkották meg, a honlapjuk szerint pedig a Libertalia kiadó adta ki.

A játék lényege, hogy a résztvevők egy képzeletbeli antifasiszta csoportot hoznak létre és akciókat szerveznek a szélsőjobboldal térnyerése ellen.

A La Horde kihangsúlyozta, hogy a játékot a kezdetekben, több mint két évig, oktató eszközként használták, majd 2021 szeptemberében döntöttek a kereskedelmi forgalomba hozása mellett.

A játékot a FNAC 25 eurós áron árulta, ami rendkívüli felháborodást váltott ki a közösségi oldalakon. Többen is tiltakoztak a kirekesztő társasjáték miatt, a jobboldali Nemzeti Tömörülés több politikusa is elítélte a játékot. Grégoire de Fournas, Gironde megye képviselője megemlítette, hogy a játék során elérendő célok között egy jobboldali aktivista megverése, a Nemzeti Tömörülés összejövetelének megtámadása valamint Molotov-koktél rohamrendőrökre történő dobálása is szerepel. A politikus a bejegyzés végén feltette a kérdést a FNAC-nak, hogy nem szégyellik-e magukat?

Az ellenzéki párt egy másik tagja, Victor Catteau teljes mértékben felháborítónak nevezte a játék forgalmazását, amely szerinte

Kemény csörte

A legnagyobb francia rendőrszakszervezet a Twitteren felszólította az áruházat, nyilatkozzon arról, hogy azokat az antifasisztákat helyezi-e előtérbe, akik a tüntetéseken törnek-zúznak, gyújtogatnak és agresszívan viselkednek.

A FNAC válaszolt a rendőrszakszervezet bejegyzésére. Azt írták a Twitteren, hogy megértik, ha a szóban forgó társasjáték marketingje sértő tartalmat hordozott néhány személynek, ezért megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a termék ne legyen a továbbiakban elérhető náluk.

Az áruházlánc betartotta ígéretét, levették az online kínálatból a társasjátékot, bár a honlapjukon található információk szerint partnereladójuknál 82 eurós áron elérhető a termék.

A kiadó is árulja a társasjátékot, ami igencsak népszerűnek tűnik, a honlapjukon szereplő információk alapján ugyanis az összes példányt eladták. A társasjáték jelenleg nyomtatás alatt van, de papírhiány miatt több hétig is eltarthat, amíg újra elérhető lesz, így csak januárban fogják tudni kiszállítani a rendeléseket.