Iráni kapcsolatai miatt szankciókkal sújtott egy török üzletembert az Egyesült Államok

Oil pump on background of flag of Iran pipeline
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta helyi idő szerint csütörtökön Sitki Ayan török üzletembert és a hozzá tartozó céghálót, mert megítélése szerint közreműködik az iráni Forradalmi Gárda által végzett kőolajértékesítésben és pénzmosásban.
Vágólapra másolva!

A washingtoni pénzügyminisztérium szerint Sitki Ayan cégei nemzetközi kereskedelmi szerződéseket kötöttek, megszervezték a kőolaj szállítását, az értékesítésből befolyó pénzt tisztára mosták, és eltitkolták, hogy a kőolaj honnan származik; midezt a Forradalmi Gárda elitegysége, a Kudsz hadosztály megbízásából.

A tárca szerint Ayan cége több százmillió dollár értékben értékesített kőolajat kínai, európai és az Egyesült Arab Emírségekben működő ügyfeleknek, a bevételt pedig visszacsatornázták a Kudsz hadosztályhoz.

A szankciók az üzletember fiát, Bahaddin Ayant és üzlettársát Kazim Ostast is érintik, emellett érvényesek még két török állampolgárra, 26 cégre, köztük a Gibraltárban bejegyzett ASB Groupra, valamint egy hajóra is.

- reagált a Reuters hírügynökség megkeresésére e-mailben az üzletember. Azt mondta: két üzleti tranzakciót hajtott végre iráni ügyfelekkel; kereskedett olajjal és benzinnel, aminek 2010-ben a szankciók kivetése vetett véget, és 2009-től 2015-ig iráni áramot exportált Törökországba, amit fizetési problémák miatt hagyott abba.

„Soha életemben nem dolgoztam mással, csak iráni hivatalos kormányhivatalok illetékeseivel” - szögezte le a török üzletember.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!