Kitört egy vulkán Indonéziában, több ezer ember lehet veszélyben

Vágólapra másolva!
Az indonéziai Kelet-Jáván ezreket riadóztattak hétfőn, miután a sziget legmagasabb vulkánjának kitört és teljes falvakat kellett evakuálni.
Vágólapra másolva!

Az indonéziai Kelet-Jáván több ezer lakos volt hétfőn riadókészültségben, miután a sziget legnagyobb vulkánjának kitörése miatt a hatóságok 8 kilométeres tilalmi zónát állítottak fel és egész falvakat kellett evakuálni.

A helyi kutató- és mentőügynökség csapatokat küldött a legsúlyosabban érintett, a Semeru vulkán közelében fekvő területekre, hogy felmérjék a károkat - írta a Reuters.

Egyelőre nem jelentettek áldozatokat, és a légi közlekedésben sem volt fennakadás.

A 3676 méter magas vulkán helyi idő szerint vasárnap 14:46-kor tört ki.

A helyi lakosok által készített felvételeken látszott, hogy a Semeru hatalmas szürke hamufelhőt okád amely később elborította a hegyet és a környező rizsföldeket, utakat és hidakat, és feketére festette az eget.

A környezetvédelmi minisztérium által a Twitteren megosztott videón látható, amint a lávából, sziklákból és forró gázokból álló áramlás lezúdul a hegyoldalon.

Az emberek motorkerékpárokon menekültek és a hatóságok szerint csaknem 2500 embert kellett evakuálni.

Indonézia vulkanológiai és geológiai veszélyek enyhítésével foglalkozó ügynöksége vasárnap a legmagasabb fokozatra emelte a Semeru vulkánra vonatkozó riasztási szintet.

Az ügynökség emellett figyelmeztetést adott ki a lakosoknak, hogy a lávafolyások veszélye miatt ne közelítsék meg a csúcsot 8 kilométeren belül, illetve a folyópartoktól 500 méteren belül.

A Semeru tavaly tört ki utoljára, akkor több mint 50 ember halálát okozva.

A 142 vulkánnal rendelkező Indonéziában él a világon a legtöbb olyan ember, aki vulkán közelében lakik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!