Közös harci gép fejlesztésébe kezd Japán, Olaszország és az Egyesült Királyság

ötödik generációs vadászerpülőgép f-22 és f-35-ös vadűszgépek gyakorlaton
Vágólapra másolva!
Japán, Olaszország és az Egyesült Királyság pénteken jelentette be, hogy közösen kezdenek harci repülőgép fejlesztésébe. Az új generációs harci gép fejlesztése a jelenlegi tervek szerint 2035-ben zárulhat le. Ez Japán első közös harci gép fejlesztési programja európai országokkal.
Vágólapra másolva!

A program költségeit egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A japán védelmi tárca szerint 2030-ban vagy 2031-ben indulhat meg a gyártás, és az első prototípus 2035-ben készülhet el.

- magyarázta egy japán kormányzati illetékes.

A Nikkei japán üzleti lap értesülése szerint a közös fejlesztés főszereplője a Mitsubishi Heavy Industries, a BAE Systems és a Leonardo lesz.

F-22 és F-35-ös vadűszgépek gyakorlaton Forrás: US Air Force

Japán "pacifista" alkotmánya tiltja haderő fenntartását, a japán fegyveres erőket tengeri, szárazföldi és légi önvédelmi erőnek hívják. A távol-keleti ország bruttó hazai termékének (GDP) 1 százalékát fordítja védelmi célokra, és védelmi képességei biztosításában leginkább az Egyesült Államokra támaszkodik. A japán kormány tervei szerint a 2023 és 2027 közötti időszakban 56 százalékkal emelik a védelmi célokra fordított összeget, hogy 2027-ben a védelmi költségvetés elérje a GDP 2 százalékát. Japán a katonai képességeit folyamatosan fejlesztő Kína és a nukleáris fegyverekkel és rakétákkal kísérletező Észak-Korea részéről érzékel megnövekedett fenyegetést.