Itt van a megdöbbentő fehérorosz bejelentés

Lukasenka Fehéroroszország elnök
(FILES) In this file photo taken on August 16, 2020 Belarus' President Alexander Lukashenko delivers a speech during a rally held to support him in central Minsk. - Belarusian President Alexander Lukashenko said on May 26, 2021, that "attacks" on the ex-Soviet country have crossed "red lines" after the diversion of a Ryanair flight over Belarusian airspace sparked a global outcry. (Photo by Siarhei LESKIEC / AFP)
Vágólapra másolva!
Minszknek olyan értesülései vannak, amelyek szerint a nyugati országok hadműveletet indított volna Oroszország ellen, ha 2020-ban Fehéroroszországban sikerül az államcsíny - jelentette ki pénteken egy orosz televízióműsorban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.
Vágólapra másolva!

"Önök (a Nyugat) erre készültek. Ezt mi pontosan tudjuk. (Az orosz elnöknek, Vlagyimir) Putyinnak elmondtam, hogy rövidesen közzétesszük ezeket a tényeket: a 2020. évi fehéroroszországi lázadás után, ha az kiszélesedett volna, a Szmolenszki terület határára vonultak volna a NATO-val, megragadták volna nálunk a hatalmat, és háborút indítottak volna Oroszország ellen a Donyec-medencéből. (.) 2021-2022-ben megkezdődött volna a háború" - mondta a Rosszija-24 televízióban Pavel Zarubin újságíró kérdésére válaszolva Lukasenka a "Moszkva, Kreml, Putyin" című műsorban.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Forrás: AFP/Siarhei Leskiec

2020. augusztus 9-én vitatott tisztaságú elnökválasztást tartottak Fehéroroszországban, ahol a központi választási bizottság hivatalos végeredménye szerint a hatodik mandátumáért induló egykori állami gazdasági igazgató, Lukasenka több mint 80 százalékkal végzett az első helyen.

A szavazás után a fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja hivatalos nyomásra Litvániába menekült, a kormány pedig lecsapott a tüntetésekre, és több mint 35 ezer demonstrálót őrizetbe vett.
Minszk váltig állította, hogy a tüntetéseket külföldről koordinálják.

A háborúról a percről percre tudósításunkat a linkre kattintva olvashatják.