Fontos bejelentésre készül Észak-Korea

politics armament TOPSHOTS Horizontal
Kim Dzsongun (középen) észak-koreai vezető egy új típusú interkontinentális ballisztikus eszköz közelében sétál (2022.03.24-i felvétel)
Vágólapra másolva!
Még az év vége előtt nagyszabású politikai gyűlést akar Kim Dzsongun észak-koreai vezető - közölte az ország hivatalos médiája csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A kommunista állam vezetője a kormányzó Munkáspárt politikai bizottságának ülésén elnökölt, ahol a tagok áttekitették az állami politika végrehajtását 2022-ben, és úgy döntöttek, a párt központi bizottsága nagyszabású gyűlést tart decemberben. Az időpontot nem jelölték ki.

Forrás: AFP/KCNA/KSN

Az elmúlt években Kim Dzsongun a decemberi vagy januári eleji gyűléseken az államügyeket tekintette át, bemutatta a legfontosabb gazdasági és külpolitikai célokat, katonai fejlesztéseket.
Az újévi beszédeket 2020 óta nem tartja meg,

ezeken a gyűléseken teszi meg a legfontosabb bejelentéseket.

A szerdai phenjani találkozón Kim Dzsongun kitartott amellett, hogy mind a nemzetközi, mind a belső színtéren "példátlan nehézségeket" győzött le országa idén, hogy előrelépjen a fejlődésben, és emelje állama "presztízsét és becsületét" - írta a Koreai Központi Hírügynökség.

A jelentés szerint Kim Dzsongun szerdán nem beszélt arról, hogy mit vitatnak meg a párt plenáris ülésén, és sem Washingtonnal, sem Szöullal kapcsolatban nem tett bíráló megjegyzést, 2023-at pedig kulcsfontosságúnak nevezte a tavalyi pártkongresszuson kitűzött célok megvalósítása szempontjából.