Bekövetkezett, amitől mindenki félt: itt van Putyin bejelentése

PUTYIN, Vlagyimir, Ukrajna háború, csatlakozási szerződés, négy megszállt régió, Moszkva,
Moszkva, 2022. szeptember 30. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozási egyezményének aláírásán a moszkvai Kremlben 2022. szeptember 30-án. Putyin a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságnak, valamint a teljesen, illetve részben megszállt Herszon és Zaporizzsja megyének Moszkva-barát vezetőivel írta alá az egyezményt. Az elnök közölte, hogy a donyecki és a luhanszki régiót a 2014-es határaik között csatolják Oroszországhoz, a herszoni és a zaporizzsjai régió határai még kijelölésre várnak. Zaporizzsja megye azonos nevű fővárosa ukrán ellenőrzés alatt áll. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel
Vágólapra másolva!
Mindenki attól tartott, hogyha Brüsszel folytatja Oroszország pénzügyi zsarolását és a szankciós politikát, akkor Putyin durván válaszolni fog és egyszerűen elzárja a kőolajat.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölte: Oroszország a világ legnagyobb energiaexportőreként csökkentheti az olajkitermelést, és megtagadja az olaj eladását minden olyan országnak, amely a Nyugat által az orosz olajra kivetett árkorlátozást alkalmazza – tájékoztatott az Euronews alapján a Mandiner.

Az Európai Unió tagállamai múlt héten pénteken határoztak arról, hogy a G7-tel kötött megállapodás alapján felső határt szabnak az orosz kőolaj árára. A lap arról is tájékoztatott, hogy az olajársapka felső határa legalább 5 százalékkal lesz alacsonyabb az orosz olaj világpiaci áránál, ezt a szintet pedig kéthavonta fogják felülvizsgálni.

Az EU-tagállamok azután állapodtak meg az orosz kőolaj globális vásárlására vonatkozó 60 dolláros árplafon bevezetéséről, hogy a még keményebb fellépést – tehát a még alacsonyabb felső határt – szorgalmazó Lengyelország feladta ellenvetéseit. Az uniónak tehát sikerült még december 5-e előtt döntenie az árplafonról, 5-én ugyanis életbe lép az orosz tengeri olaj EU-ba történő behozatalának tilalma.

Az Euronews kiemelt néhány mondatot Putyin pénteki nyilatkozatából.

„Gondolkodunk, egyelőre nincsenek fix megoldások. A konkrét lépéseket egy orosz elnöki rendeletben vázoljuk fel, mely a következő napokban jelenik meg" – állította Putyin, és hozzátette, hogy Moszkva nem veszít a nyugati árplafon miatt, továbbá hogy a kormány pénzügyei rendben lesznek. Közölte, hogy a Nyugat döntése „ostobaság", és hogy az árplafont elfogadó országok energiaárai az egekbe szökhetnek. Percről percre közvetítésünket a háborúról ide kattintva olvashatják.