Szijjártó Péter: Történelmi eredményre voltak képesek a V4-ek Robert Fico volt szlovák kormányfő idejében

Vágólapra másolva!
A visegrádi együttműködés eddigi legnagyobb eredménye a kötelező európai uniós letelepítési kvóták megakadályozása volt Robert Fico volt szlovák kormányfő hivatali ideje alatt, ami máig meghatározó a térség biztonsága szempontjából - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető Pozsonyban találkozott a felvidéki magyar párt, a Szövetség csúcspolitikusaival is. 
Vágólapra másolva!

A magyar diplomácia vezetője a szlovák ellenzéki Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt élén álló Robert Ficóval közös sajtótájékoztatóján a kötelező kvóták megakadályozását a V4-es együttműködés európai dimenzióban is történelmi jelentőségű sikerének nevezte.

- hangsúlyozta.

"A visegrádi csoport működése segített mindannyiunknak, mind a négyünknek abban, hogy a nemzeti érdekeinket érvényesítsük. Sokkal többet tudtunk elérni az elmúlt években négyen együtt, mintha külön-külön kísérleteztünk volna céljaink elérésével" - tette hozzá.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy Robert Fico kiérdemelte Magyarország tiszteletét, miután hivatali ideje alatt egészen új dimenzióba lépett a magyar-szlovák együttműködés, amelynek nyomán mindkét országban jobb lett az emberek élete.

Példaként hozta fel, hogy

ekkor adták át a két ország gázvezeték-rendszerei közötti összeköttetést, s bár a sokan károgtak és pénzkidobást emlegettek, mára világossá vált, hogy azon országok vannak biztonságban, amelyek a legtöbb szomszédjukkal össze tudták kötni energetikai hálózatukat.Emellett kitért arra is, hogy huszonegy új határátkelési pont létrehozásáról, köztük a Monostori híd megépítéséről született megállapodás,

ahogy arról is, hogy Szlovákia déli részén magyar költségvetési forrásból finanszírozhatnak beruházásokat. Utóbbi program keretében 3300 cég 80 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre.
Ezek a fejlesztések egészen más szintre helyezték a két ország kapcsolatrendszerét - jelentette ki.

A miniszter végezetül leszögezte:

Majd ennek kapcsán rámutatott, hogy ez a legfontosabb szempont jelenleg, amikor is "a mindennapi biztonság fenyegetés alatt van", így az sem kirívó, hogy most "egy karakteresen jobboldali kormány" minisztereként áll itt egy olyan molinó előtt, amelyre az van írva, hogy "szociáldemokrácia".

Újságírói kérdésre válaszolva kiemelte:

Szijjártó Péter a nap folyamán

találkozott a magyar Szövetség Párt több tagjával, valamint országos elnökével, Forró Krisztiánnal is.

Ezzel kapcsolatban friss Facebook-posztjában üdvözölte a magyar párt kiváló szereplését az októberi önkormányzati választáson.

Mint írta, ennek nyomán négy megyében is

a Szövetség adja a legnagyobb közgyűlési frakciót és több mint kétszáz település választott magyar polgármestert,

így a jövőben még nagyobb lendületet kaphatnak a határon átnyúló fejlesztések.