Lebuktak: így irányították Joe Bidenék, hogy mi jelenhet meg a Twitteren

Twitter, logó
ANKARA, TURKEY - SEPTEMBER 04: Silhouette of a man holding a laptop is seen in front of the logo of 'Twitter' online news and social networking service application in Ankara, Turkey on September 04, 2018. Aytac Unal / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A Twitterhez az előző vezetés idején mindkét politikai oldal rendelkezett eléréssel, de a vállalat alkalmazottai túlnyomóan az egyik oldalhoz tartoztak, ezért a baloldal irányában sokkal nagyobb volt a nyitottság - áll a közösségi média korábbi működési gyakorlatáról szóló belső levelezésen alapuló nyilvánosságra hozott iratokban, amelyek az új tulajdonos, Elon Musk kezdeményezésére jelentek meg az átláthatóság jegyében pénteken este.
Vágólapra másolva!

A Twitter belső levelezését Elon Musk egy újságírónak, Matt Taibinak adta át, aki azt saját csatornáján tette nyilvánossá a közösségi oldalon, ami a közösségi médiumok történetében példa nélküli módon részletesen megmutatja a médium működését.

Az olvashatóvá tett belső levelek között több szól arról a döntési folyamatról, ami 2020 októberében, az elnökválasztási kampány utolsó hónapjában oda vezetett, hogy a Twitter

letiltotta az amerikai elnök fiának, Hunter Biden laptopjáról szóló

New York Post-információkra vonatkozó tartalmakat.

A bemutatott belső levélváltás szerint volt arra példa, hogy a Biden-kampánycsapattól érkező kérést közvetlenül teljesítettek.

Nyilvánossá hozták a Twitter tartalomtörlési gyakorlatáról szóló belső levelezést. A kép illusztráció! Forrás: AFP/Anadolu Agency/Aytac Unal

Az iratokat (Twitter Files) összegző és bemutató Matt Taibi szerint a Twitter eszközeihez mindkét pártnak megvolt a hozzáférése, és volt arra is példa, hogy a Trump-féle Fehér Ház is a céghez fordult, ugyanakkor a rendszer nem volt egyensúlyban, kapcsolatokra épült.

Miután a Twitter alkalmazottai túlnyomóan az egyik politikai oldalhoz tartoztak, számukra sokkal több volt a csatorna és lehetőség, hogy panaszt nyújtsanak be, valamint sokkal nagyobb volt a nyitottság a baloldal, mint a jobboldal irányában

- olvasható az iratokban.

A Twitter szólásszabadság felügyeletére alkalmazott első eszközét eredetileg a levélszemét és a pénzügyi csalások elleni küzdelemre alakították ki, de idővel a cég alkalmazottai és irányítói egyre több célra használták fel - áll az összefoglalóban, ami szerint "2020-tól teljesen rutinszerűvé vált különböző kapcsolt szereplőktől érkező kérések alapján bejegyzések törlése".

Elon Musk vállalkozó, a Tesla és a SpaceX alapító-vezérigazgatója október végén lett a Twitter tulajdonosa, ahol a szólásszabadság visszaállítását és átláthatóságot ígérte.

A cég korábbi időszakából származó gyakorlatról és a Hunter Biden laptopjáról szóló belső információk nyilvánosságát a múlt héten jelentette be.