Lefejezéssel fenyegetik a szélsőséges iszlamisták az ismert francia műsorvezetőt

franciaország, iszlám, oktatás
Faithfuls from the Grand Mosque of Paris attend the resumption of Friday prayer with the installation of the new gauge for welcoming the public. Paris, 11 December 2020.?Des fideles de la grande mosque de Paris assistent ŕ la reprise de la priere du vendredi avec la mise en place de la nouvelle jauge pour l'accueil du public. Paris, 11 dcembre 2020. (Photo by Benjamin Mengelle / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Rendőri védelem alá kellett helyezni egy ismert francia műsorvezetőnőt, Ophélie Meunier-t, miután január 23-án adásba került a franciaországi radikális iszlámról szóló tényfeltáró riportja. Az M6 csatorna Zone Interdite (Tiltott zóna) című műsorában Meunier az észak-franciaországi nagyváros, Lille agglomerációjába tartozó település, Roubaix iszlamizálódó társadalmát mutatta be.
Vágólapra másolva!

A műsorban megszólaló tanú, a 25 éves jogászt, Amine Elbahit ugyancsak lefejezéssel fenyegették meg a riport sugárzása után, miután telefonszáma nyilvánosságra került a közösségi oldalakon.

Elbahi ugyanis autóval vezette körbe a műsorkészítőket a muzulmánok lakta kerületben, és bemutatta, hogy annak főutcájában egymást érik a halal-hentesek, a keleti pékségek, az iszlám könyvtárak valamint a csadort és nikábot árusító butikok. Elbahi kifejtette, hogy Roubaix-ban minden adott ahhoz, hogy a muzulmán vallásúak ne integrálódjanak a francia társadalomba.

A kereskedelem a radikális iszlámot népszerűsíti, és arra tanítja a fiatalokat, hogy tartsák magukat a francia társadalmon kívül.

Képünk illusztráció Forrás: Hans Lucas/Benjamin Mengelle / Hans Lucas/Benjamin Mengelle

Meunier egy arab asszonyt is megszólított az iszlám játékboltokban árult arc nélküli babákról és állatfigurákról. A hidzsábot viselő nő a kamera előtt elmagyarázta, hogy az iszlám tanok szerint a babákon az arc újramegformálása azért nem szokás, mert az emberi arcot eredendően Allah alkotta meg.

A Franciaországban nagy port kavart riport miatt a televíziós csatorna és állandó műsora ellen bojkottra felszólító hashtag is megjelent, a #boycottzoneinterditeM6.