Nagy sikert hozott az Orbán-Putyin-találkozó

ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. február 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után Moszkvában 2022. február 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Az Orbán-Putyin csúcstalálkozón több kérdésben is megállapodás született. Ezek közül kiemelkedő az Oroszországból importált gáz mennyiségének kérdése. Míg tavaly decemberben egyes országokban a tízszeresére emelkedett a földgáz ára, ehhez képest Magyarország az Oroszországgal kötött hosszú távú, 2036-ig szóló gázellátási szerződés értelmében a piaci árnál sokkal olcsóbban tudja beszerezni az energiahordozót, tehát a rezsicsökkentés eredményeit meg lehet őrizni. Ráadásul újabb évi egymilliárd köbméter gáz érkezhet Oroszországból.
Vágólapra másolva!

Rendkívül sikeres tárgyalást folytatott Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal Moszkvában. Egyebek mellett biztosítottá vált, hogy Magyarország a világpiaci ár töredékéért kap gázt Oroszországtól, miközben Európa más részein ellátási gondok lehetnek.

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvában. A kormányfő hangsúlyozta: az Oroszország és Magyarország közötti hosszú távú gázszállítási szerződés értéke a jövőre nézve különösen nagy lesz, tehát nem csökkenteni kell a mennyiséget, hanem inkább növelni.

Kitért arra: a paksi atomerőmű építkezésének előkészítése a végső fázisba lépett, és amint az utolsó engedély is megvan, „a beruházás automatikusan átlép a következő, úgynevezett létesítési fázisba, és ezzel megtesszük a döntő lépést mi, magyarok, hogy önállók legyünk a villamosenergia-ellátás terén".

Magyarország változatlanul bizonyítja, hogy megbízható partner az orosz gáz tranzitszállításában – fogalmazott Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök kiemelte: fontos szerepet játszik az energetika az orosz–magyar gazdasági kapcsolatokban. Oroszország sok éve megszakítás nélkül látja el Magyarországot energiaforrással, a magyar kőolajfogyasztás 55 százalékát és a gázfogyasztás 80 százalékát fedi le – jelentette ki.

Az orosz gázszállítás Magyarországra hosszú távú megállapodásnak köszönhetően történik, melyet tavaly hosszabbítottak meg 2036-ig

- tette hozzá Vlagyimir Putyin. Hangsúlyozta: Oroszország nyitott a további együttműködésre.

Nagy sikert hozott a moszkvai csúcs Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Itthon a legolcsóbbak a tarifák

A moszkvai tárgyalások eredményeként meg lehet őrizni a magyar rezsicsökkentés eredményeit. Ezzel szemben a kudarcos brüsszeli klíma- és energiapolitika miatt kialakult energiaválság az európai háztartásokban is érezteti hatását. A Bank of America elemzői szerint 2022-ben egy átlagos európai családnak 54 százalékkal többet kell majd energiára fordítania, mint 2020-ban. Ez havi csaknem 20 000 forintos áremelkedést jelent.

Mindeközben

a magyarországi áram- és gáztarifák az unióban stabilan a legalacsonyabb szinten vannak,

ez derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összefoglalójából. A 2021. novemberi adatokat a januárival összevetve az átlagos drágulás az összehasonlított országok között 24,75 százalék, ebből egy országban olcsóbb lett a villamos energia (a lengyel fővárosban, Varsóban), azonban 11 ország is van, ahol 20 százalék, vagy afölötti az emelkedés. A magyar fővárosban novemberben az átlagos fogyasztással rendelkező lakosoknak 1,51 százalékkal lett drágább a villamos energia ára januárhoz képest, azonban ez is a forint-euró árfolyamváltozásnak tulajdonítható.

Ezalatt a holland fővárosban több mint megduplázódott, Brüsszelben és Bukarestben csaknem 70 százalékkal nőttek az árak.

A gázár esetében még látványosabb drágulásról beszélhetünk az uniós fővárosokban. Átlagosan 54,57 százalékkal emelkedett a vizsgált országokban a lakossági gáz ára novemberben januárhoz viszonyítva. Egy országban sem lett olcsóbb, a legnagyobb drágulást Brüsszelben és Bukarestben mérték.

17 országban 20 százalék fölötti növekedésről beszélhetünk, melyek közül 13-ban az 50 százalékot is meghaladja.

Az euro/forint árfolyamváltozása miatt a gázár esetében itthon 1,51 százalékos emelkedést mértek.

Csak így lehet fenntartani a rezsicsökkentést Forrás: Shutterstock

627 ezres megtakarítás

A 2013-as rezsicsökkentési program bevezetésével az Orbán-kormány megállította, majd fokozatosan csökkentette hat tétel díjait (áram, gáz, víz, szemétszállítás, csatornahasználat és propánbutángáz-palack cseréje), amelyek mértéke azóta nem változott. Az intézkedésnek köszönhetően – a program bevezetése előtti árszinthez viszonyítva – a 2021-es év végéig összesen 627 ezer forint (azaz havonta 6 ezer forint) maradt egy átlagos magyar család zsebében, ami országos szinten mintegy 2,6 ezer milliárd forintos megtakarítást jelent.

Fontos gazdasági lépések

Mindezek mellett érdemes még kiemelni, hogy Vlagyimir Putyin arról is beszélt, hogy a logisztika területén nagyon jó közös lehetőségeik vannak, és a vegyesvállalat létrehozása is ezt segíti elő. A mezőgazdasági együttműködés új formáit is lehetségesnek tartja Magyarországgal. Kitértek a vasúti kocsik közös projektjére is: ennek keretében az egyiptomi vasútvállalatnak már 600 vagont szállítottak le, és még 700-at adnak át. Ez további munkahelyeket is biztosít - emelte ki Vlagyimir Putyin.
Orbán Viktor a találkozón azt kérte, hogy

Moszkva tegye lehetővé több orosz utasszállító repülőgép érkezését Magyarországra, mert jelenleg a gépek tele vannak, és a kapacitás növelése esetén több orosz turista érkezhetne Magyarországra.

Szintén magyar kérés, hogy Jekatyerinburgból és Kalinyingrádból is induljanak közvetlen járatok Budapestre.

Békemisszió

Életemben nem ültem még ilyen hosszú asztalnál, de kárpótolt a tárgyalás hossza és mélysége. A mostani volt a 12. alkalom, hogy találkoztunk - mondta Orbán Viktor utalva a koronavírus-járvány miatti távolságtartásra. A mostani volt a legfontosabb, mert ez egy békemisszió volt. Az EU egységes, és nincs olyan vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal, és ez különösen igaz a közép-európaiakra - mondta a kormányfő. Amikor konfliktus volt kelet és nyugat között, akkor Közép-Európa rosszul járt.

A feszültséget csökkenteni kell, hogy ne térjen vissza a hidegháború

- tette hozzá.