Orosz-ukrán háború - Ez történt az éjszaka

conflict Horizontal
Légifelvétel a megsemmisült Hotel Ukraine-ról az észak-ukrajnai Csernyigiv városában
Vágólapra másolva!
156 civilt sikerült kimenekíteni az Azovstalból, elvileg szerdán négy humanitárius folyosó is nyílik Mariupolból. Az ukrán elnök szerint az oroszok tehetetlenségükben lőnek a frontvonaltól távoli területeket. Ferenc pápa találkozót kért Vlagyimir Putyintól, de egyelőre nem kapott választ. Ez történt az éjjel.
Vágólapra másolva!

Még nem győzelem, de már eredmény

Kedden összesen 156 civilt sikerült kimenekíteni a mariupoli Azovstal acélmű területéről és biztonságos körülmények közé szállítani, Zaporizzsjába - jelentette be éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint tovább próbálkoznak a többi bennt rekedt ember kimenekítésén, annak ellenére, hogy az orosz csapatok nem hagyták abban a gyár támadását, a humanitárius folyosót is lőtték - a tűzszüneti megállapodás ellenére. "Ez még nem győzelem, de már eredmény, és hiszem, hogy van esély a többi ember megmentésére is" - fogalmazott az ukrán elnök.

Tehetetlenségükben lőnek

Volodimir Zelenszkij szerint az orosz hadsereg az ukrán harci sikerekre reagálva, tehetetlenségükben lőnek olyan ukrán célpontokat, amik egyszer már kikerültek a célkeresztből. Ide sorolta, hogy rakétatalálat érte Lvivet, Vinnicját, a kijevi régiót, Dnyipropetrovszk, Odessza és Harkov területét.

A Wall Streeten is téma a háború

Volodimir Zelenszkij videókonferencián tárgyal a Wall Street Journak vezérigazgatói klubjának tagjaival, olyan befolyásos gazdasági vezetőkkel, akiknek a cégei éves szinten több mint 3 billió dolláros forgalmat érnek el. Arról egyeztettek, hogy hogyan lehet nyomást gyakorolni Oroszországra a háború befejezése érdekében, a háború után hogyan kellene közösen újjáépíteni Ukrajnát és arról, hogy milyen lehet az ukrán gazdaság háború utáni modellje.

Négy humanitárius folyosót nyitnak

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a tervek szerint szerdán négy humanitárius folyosót nyitnak meg az ostromlott Mariupolból az ukrán Zaporizzsja városába, ha azt a biztonsági helyzet megengedi.

Az evakuálás reggel 8 órától kezdődik.

Ferenc pápa találkozót kért Vlagyimir Putyintól

A katolikus egyházfő találkozót kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Ukrajna ügyében. Ferenc pápa az olasz Corriere Della Sera újságnak azt mondta, hogy a konfliktus után körülbelül 20 nappal üzent Putyinnak, amelyben azt mondta, hogy hajlandó Moszkvába menni. Választ még nem kapott, bár attól tart, hogy Putyin nem tudja, és nem is akarja meghtartani ezt a találkozót..

Ferenc pápa Forrás: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani

A pápa többször is békére szólított fel Ukrajnában, és elítélte a „kegyetlen és értelmetlen háborút", anélkül, hogy név szerint említette volna Putyint vagy Moszkvát. Azt már korábban kijelentette, hogy egyelőre nem megy Kijevbe, először Moszkvába akar ellátogatni.

Oroszország bojkottálja az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését

Noha február 24-e, az invázió kezdete óta Oroszország eddig valamennyi ülésen részt vett, most bejelentette, hogy bojkottálni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdára tervezett ülését az EU Politikai és Biztonsági Bizottságával.

A BT és az uniós bizottság közötti éves informális találkozó várhatóan az EU és az ENSZ közötti interakcióval foglalkozik majd azokban az országokban, ahol mindkét szervezet műveleteket folytat.

Amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, a kapcsolatok gyorsan megromlottak Moszkva és az ENSZ más országai között. Oroszország legutóbbi döntése a kapcsolatok megromlásának újabb jele.