Orosz-ukrán háború - Ez történt az éjszaka

conflict war TOPSHOTS Horizontal
Füst gomolyog egy ágyúzott raktárépületből Temirivka faluban az ukrajnai orosz invázió közepette
Vágólapra másolva!
Sikerült kimenekíteni 344 civilt Mariupolból és az Azovstal acélmű területéről, Oroszország pedig újabb tűzszünetet ígért a további evakuálásokhoz. Egy új elemzés szerint az eddig becsült 300 helyett 600 halottja lehet a mariupoli színhjázat ért rakétacsapásnak. Orosz katonai helikopter sértette meg a finn légteret. Svédország egyfajta biztosítékot kap az Egyesült Államoktól arra az átmeneti időre, ami az ország NATO-csatlakozási kérelmének beadása és a tényleges tagság elnyerése között eltelik. Ez történt az éjjel.
Vágólapra másolva!

344 embert menekítettek ki Mariupolból

Szerdán sikerrel befejeződött az ukrán evakuálási művelet második szakasza Mariupolnál. Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében jelentette be, hogy

344 embert mentettek ki a városból és külvárosaiból, őket buszokkal szállítják Zaporizzsjába.

Az ukrán elnök reméli, hogy a tárgyalások hatására újabb civileket sikerül kimenekíteni a városból és az Azovstal acélműből.

Nők és gyerekek is vannak még az ostromlott területen.

Az Azovstalból kimenekített civilek egy csoportja Zaporizzsjában Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

"Az ukrán fél kész biztosítani az evakuáláshoz szükséges tűzszünetet. Időbe telik, hogy az embereket kiemeljük a pincékből, a földalatti menedékekből. A jelenlegi körülmények között ugyanis nem tudunk speciális eszközöket használni a törmelék eltakarítására. Minden kézzel történik" - mondta Zelenszkij.

Oroszország tűzszünetet ígért

Oroszország tűzszünetet jelentett be csütörtöktők, hogy lehetőség legyen az Azovstal acélműben rekedt körülbelül 200 civil kimentésére. Az orosz hadsereg tájékoztatása szerint az acélműből kivezető útvonalak moszkvai idő szerint 05:00 és 15:00 óra között nyitnak majd május 5-én, 6-án és 7-én. Ez idő alatt

az orosz erők beszüntetik harci tevékenységüket,

és biztonságos távolságba vonják vissza az egységeiket – közölte a hadsereg egy internetes bejegyzésében.

Oroszország korábbi tűzszünet-ígéreteinek jelentős részét nem tartotta meg.

600 halottja lehet a mariupoli színház elleni támadásnak

Az AP hírügynökség új elemzése szerint az eddig becsült 300 helyett több mint 600 ember halt meg, amikor Oroszország márciusban bombázta a mariupoli drámaszínházat. Az AP 23 olyan emberrel készített mélyinterjút, akik ismerik a színház óvóhelyként való használatát, maguk is jelen voltak a támadáskor vagy részt vettek a mentési munkálatokban.

A feltételezések szerint ez a támadás követelte a legtöbb emberéletet egyetlen csapásban az invázió kezdete óta.

A színház épületének közepét érte a rakétacsapás Forrás: Origo

Az orosz csapatok hetekig ostromolták és bombázták Mariupolt, amely kulcsfontosságú Moszkva ukrajnai hadjáratában. A város teljes ellenőrzése szárazföldi hidat jelentene Oroszországból a Donbász régió szeparatisták által birtokolt részein keresztül egészen a Krím-félszigetig, amelyet Oroszország 2014-ben annektált.

Amerikai hírszerzési adatok alapján csaptak le az ukránok

Az Egyesült Államok olyan hírszerzési információkat szolgáltatott Ukrajnának, amelyek segítettek az ukrán erőknek kiiktatni több orosz tábornokot – jelentette szerdán a New York Times magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

Washington állítólag részletes információkat közölt Ukrajnával az orosz csapatok várható mozgásáról, valamint az orosz mobil katonai főhadiszállás helyéről és egyéb részletekről, Ukrajna pedig saját hírszerzési adataival egyesítette a segítséget, hogy tüzérségi csapásokat és egyéb olyan támadásokat hajtson végre, amelyekben orosz tisztek haltak meg.

Ukrán tisztviselők azt mondták, hogy

körülbelül 12 orosz tábornokot öltek meg a csatatéren.

Azt nem voltak hajlandóak pontosítani, hogy hány tábornokot öltek meg az Egyesült Államok segítségével.

Amerikai biztosítékot kap Svédország

Svédország biztosítékot kapott az Egyesült Államoktól, hogy támogatást kap arra az időszakra, amíg a szövetség 30 országa elbírálja a NATO csatlakozási kérelmét – mondta Ann Linde svéd külügyminiszter Washingtonban.

Svédország és a szomszédos Finnország a hidegháború alatt kimaradt a NATO-ból, de a Krím 2014-es annektálása és Oroszország ukrajnai inváziója arra késztette az országokat, hogy újragondolják biztonságpolitikájukat, és egyre valószínűbbnek tűnik a NATO-tagság. Mindkét ország aggódik amiatt, hogy sebezhetővé válnak a jelentkezési folyamat során, amely akár egy évig is eltarthat, amíg a NATO összes tagja jóváhagyja azt.

Mi-17-es helikopter - képünk illusztráció Forrás: AFP/Florent Vergnes

Orosz katonai helikopter sértette meg Finnország légterét

Az orosz hadsereg helikoptere megsértette Finnország légterét – közölte a finn védelmi minisztérium. "Egy orosz Mi-17-es helikopter körülbelül 4-5 kilométeres mélységig hatolt be a finn légtérbe" - mondta a minisztérium szóvivője az AFP-nek. Az incidens szerdán történt, délelőtt 10:40-kor.

Idén ez a második orosz légtérsértés Finnországban. Az orosz hadsereg polgári szállítógépe április 8-án lépett be rövid időre a finn légtérbe.