Orosz-ukrán háború - Ez történt az éjszaka

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Szeverodonyeck folyamatos támadás alatt
Vágólapra másolva!
A fronthelyzet jelentősen nem változott. Az ukrán vezetés elkezd felkészülni a téli fűtési szezonra. Újabb ukrán sportoló csatlakozott a UNITED24 platformhoz. "Kínzók Könyve" címmel hoz létre adatbázist Ukrajna a háborús bűnökről. A Donyeckben bíróság elé állított britek ragaszkodnak a hadifogoly-védelemhez. Ez történt az éjjel.
Vágólapra másolva!

A fronthelyzet jelentősen nem változott

Az ukrajnai fronthelyzet nem változott jelentősen az elmúlt 24 órában. Folytatódik Donbász hősies védelme. A legforróbb helyek ugyanazok: Szeverodonyeck, Liszicsanszk és Popaszna.

A megszállók nem hitték el, hogy hadseregünk ellenállása ilyen erős lesz, és most újabb erőforrásokat próbálnak a Donbász és Herszon felé irányítani

- mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint az orosz katonák közti lehallgatott beszélgetésekből az derül ki, hogy kilátástalannak látják a helyzetüket.

Zelenszkij: Fel kell készülni a télre

Kormánytisztviselőkkel és a legnagyobb állami tulajdonú energiavállalatok (Naftogaz, Ukrenergo, Energoatom) képviselőivel ült tárgyalóasztalhoz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy a fűtési szezonra való felkészülésről egyeztessenek.

- mondta a találkozóról az ukrán elnök, aki éjszakai videóüzenetében bejelentette: Ukrajna jelenleg nem ad el külföldre földgázt és szenet,

minden hazai termelést a belső szükségletek ellátására irányítanak át,

ugyanakkor igyekeznek növelni a villamosenergia-export, ami devzabevételt jelent az országnak, a vásárló európai országoknak pedig elszakadást az orosz energiaipartól.

Zelenszkij a kormány konkrét feladatai között említette a hőerőművek és kazánházak javítási-újjáépítési programját, különösen azokon a területeken, amelyeket orosz légicsapások értek. Mindezt úgy, hogy köben ne változzanak a gáz- és áramdíjak.

Még több pénz kell

Ukrajna aktívan dolgozik azon, hogy pénzt gyűjtsön a hadsereg támogatására és Ukrajna újjáépítésére. "A visszafoglalt területeken visszaadjuk az áramot, gázt, vizet, hírközlést. Nem könnyű, de megcsináljuk. Szükséges a kórházak felszerelése, aknamentesítés elvégzése. És persze újjá kell építeni mindent, amit a megszállók leromboltak" - mondta az ukrán elnök. A pénzszerzés egyik eszköe a UNITED24 nevű állami adománygyűjtő platform, ahol az indulást követő első hónapban több mint 1,5 milliárd hrivnya (kb. 18,5 milliárd forint) gyűlt össze.

Elina Szvitolina Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A UNITED24-hez csatlakozott az ismert ukrán teniszező, Elina Szvitolina, aki Andrej Sevcsenkóval együtt azon fog dolgozni, hogy egyesítsék a világ sportközösségét Ukrajna támogatására.

Hamarosan megnyílik a "Kínzók Könyve"

"Kínzók könyve" címmel a jövő héten elindul egy információs rendszert, amely az orosz hadsereg háborús bűneiről és bűnöseiről gyűjti össze a megerősített adatokat - jelentette be az ukrán elnök. Az adatbázisban konkrét tények szerepelnek majd konkrét személyekről, akik ukránok elleni erőszakos bűncselekmények elkövetésében bűnösek. Ez lesz majd az orosz katonák és parancsnokaik felelősségre vonásának az alapja - mondta Volodimir Zelenszkij.

Szomáliában és Kenyában százezrek élete függ az ukrán gabonától

Az ENSZ élelmezési segélyekkel foglalkozó szervezete, a WFP szóvivője szerint csak Szomáliában közvetlenül több mint 200 ezer, közvetve 7,1 millió ember élelmiszer-ellátása függ az ukrán gabonától, amit most a háború miatt nem tudnak eljuttatni az afrikai országba. Kenya is aszállyal és éhezéssel küzd. Petroc Wilton arra figyelmeztet, hogy már tízezrek hagyták el otthonaikat, hogy olyan helyre vándoroljanak, ahol segítséget és élelmet remélnek.

A Donyeckben bíróság elé állított britek ragaszkodnak a hadifogoly-védelemhez

Az orosz csapatok fogságába esett három brit fegyveres férfi, akiket azzal vádolnak, hogy az ukrán hadsereg zsoldosaiként hatalomátvételi kísérletet és embercsoportok elleni bűncselekményeket követtek el. Tárgyalásuk a szakadár régió legfelsőbb bíróságán kezdődik. A brit férfiak azt állítják, hogy reguláris katonai egységeknél szolgáltak, a Genfi Egyezmény értelmében ezért hadifogolyként kellene őket kezelni.

Aiden Aslin és Shaun Pinner Forrás: AFP/Sputnik/Konstantin Mihalchevskiy

A 28 éves Aiden Aslin 2018-ban tengerészgyalogosként csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz, állampolgárságért folyamodott, és ukrán menyasszonya van. A 48 éves Shaun Pinner korábban kilenc éven át szolgált a brit hadseregben, most a negyedik szolgálati körótján volt Ukrajnában, ahova 2018-ban költözött, ukrán felesége van. A Mikolajiv étrségében elfogott harmadik brit,Andrew Hill hovatartozása nem tisztázott.

Több mint 1000 ukrán katonát vittek Oroszországba

Több mint 1000 ukrán katonát, akik megadták magukat Mariupolnál, Oroszországba szállítottak a Taszsz orosz állami hírügynökség szerint. További ukrán hadifoglyokat később visznek Oroszországba – idézett a sajtó egy orosz forrást. Egyes civilek, akiknek sikerült megszökniük, azt állítják, hogy nem volt más választásuk, mint hogy Oroszországba utazzanak, amit Kijev „deportálásnak" tekint – jelentette az AFP.