Setubalban, a portugál fővárostól mintegy 50 kilométerre délre fekvő kikötőben 8,8 tonna Kolumbiából származó kokaint foglalt le a rendőrség.

A kokaint három teherszállító hajó raktárába rejtve szállították volna Európa több államába. A csempészárut az elmúlt hetekben foglalták le.

Nem ritkák a nagymennyiségű kokainlefoglalások Portugáliában, sőt Európában sem, azonban a hatóságok ezt az egyik legnagyobb fogásnak könyvelték el az országban.

A kábítószerek becsült utcai értéke több mint 300 millió euró (118 millió forint).

A közlemény szerint a legnagyobb világpiaci kereslet a kokainra jelenleg Európában van.

Idén eddig a portugáliai rendőrök valamivel több mint 12 tonna kokaint fogtak el, ami csaknem 23 százalékos növekedést jelent a tavalyi év egészéhez képest - írja az ABC News.

Eközben az észak-portugáliai rendőrség arról számolt be, hogy a szomszédos Spanyolországban  feloszlattak egy állítólagos bűnbandát, akik motorcsónakokkal és hajókkal kábítószert, általában hasist szállítanak Marokkóból Spanyolországba és Portugáliába.

A portugál rendőrség 21 motorcsónakot, míg a spanyol rendőrség 72-t tartóztatott le Spanyolországban.
Szintén csütörtökön a dél-spanyolországi rendőrség közölte, hogy feltörtek egy kábítószerraktárt, ahol 1,2 tonna hasist foglaltak le.

A címlapi kép illusztráció!