Egyre nagyobb a baj: így még nem támadták egymást az oroszok és az amerikaiak

ukrán háború, Ukrajna, válság 2022, ukrajna, ukrán, háború, orosz ukrán konfliktus Russia-Ukraine war  DPR Russia Ukraine Military Operation Demining explosion Horizontal
8232087 07.07.2022 A controlled detonation of the found mine is seen during the clearance of the territory in the course of Russia's military operation in Ukraine, in the port city of Mariupol, Donetsk People's Republic. Pavel Lisitsyn / Sputnik (Photo by Pavel Lisitsyn / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Lavrov már nyugati hadüzenetekről beszél, Blinken pedig a gabonával kapcsolatban tett kemény kijelentéseket.
Vágólapra másolva!

Lavrov pénteken elutasította a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20 csoport külügyminisztereinek találkozóján elhangzott, az ukrajnai háborúval kapcsolatos nyugati bírálatokat, "őrjöngőnek" minősítve őket, és korholta Oroszország ellenfeleit, amiért "elrontották a globális gazdasági kérdések megoldásának lehetőségét".

A házigazda Indonézia sürgette a G20-at, hogy tagjai igyekezzenek megoldást találni az ukrajnai konfliktusra a találkozón, ahol viszont az Oroszország indította háború legádázabb bírálói egy teremben ültek Moszkva vezető diplomatájával.

- mondta Lavrov az újságíróknak. Szerinte a nyugatiak "szinte azonnal, amint átvették a szót a találkozón, az ukrajnai helyzettel kapcsolatban Oroszország fékevesztett bírálatába fogtak". "A vita során a nyugati partnerek elkerülték a G20 mandátumának követését, nem foglalkoztak a világgazdaság kérdéseivel" - tette hozzá Lavrov.

Moszkva szerint a Nyugat kísérlete, hogy a modern idők legszigorúbb szankcióival elszigetelje, gazdasági háború meghirdetéséhez hasonlít, és Oroszország mostantól Kína, India és más, Nyugaton kívüli hatalmak felé fog fordulni.

Lavrov kifejtette, ha a Nyugat azt akarja, hogy Ukrajna legyőzze Oroszországot, akkor nincs miről beszélni a Nyugattal, amely szerinte megakadályozza Kijevet abban, hogy keresse a békeszerződés lehetőségét.

Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával és Törökországgal a gabonáról, de nem világos, mikor kerülhet sor ilyen megbeszélésekre

- jelentette ki az orosz tárcavezető.

Szergej Lavrov nem volt jelen, amikor ukrán kollégája, Dmitro Kuleba - online - beszédet intézett a G20 csoport diplomáciai vezetőihez.

Forrás: Sputnik via AFP/Pavel Lisitsyn

Az amerikaiak válaszoltak

Az Egyesült Államok külügyminisztere a találkozón felszólította Oroszországot, hagyjon fel az ukrajnai gabona exportjának akadályozásával.

Antony Blinken a kétnapos találkozó pénteki, zárt ajtók mögötti plenáris ülésén az élelmiszer- és energiabiztonság témájában szólalt fel. Egy neve elhallgatását kérő nyugati, az eseményen résztvevő diplomata szerint egyenesen orosz hivatali partnerének, Szergej Lavrovnak címezte szavait.

"Orosz kollégáinkhoz szólok: Ukrajna nem a maguk országa. A gabonája nem a maguké. Miért vonják blokád alá a kikötőket? Engedniük kell a gabonaszállítást! - számolt be a felszólalásról a diplomata, aki hozzátette azt is, hogy az amerikai tárcavezető nem volt hajlandó külön is egyeztetni Lavrovval.
"Oroszország a probléma forrása, az Egyesült Államok pedig a megoldásra összpontosít" - idézte a diplomata Blinken szavait.

Az amerikai tárcavezető Retno Marsudi indonéz külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén is szó volt Oroszországról, amelynek során leszögezte: a koronavírus-járvány következményei még mindig érezhetők világszerte, és "az Ukrajna elleni orosz agresszió sajnos még az eddiginél is jobban megnehezíti a dolgokat".

Lavrov a maga részéről kifogásolta, hogy az egyeztetések "azonnal eltértek a tárgytól", és elutasította azokat az "őrült kritikákat", amelyeket a találkozón a nyugati országok Oroszország felé fogalmaztak meg.