Újabb migránstábort számoltak fel Párizs mellett

A hatóságok tehetetlenek a gombamód szaporodó migránstáborokkal szemben.
Vágólapra másolva!
A sátortáborban főként afrikai gyerekek és nők voltak, őket tornacsarnokokba szállították. Az intézkedésre azt követően került sor, hogy afrikai migránsok azért balhéztak a fővárosban, hogy ugyanolyan jogokat kapjanak, mint az ukrán menekültek - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség
Vágólapra másolva!

Franciaországban gombamód nőnek ki a földből az illegális bevándorlóknak otthont adó sátortáborok, az őket segítő civil szervezetek pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy megfelelő ellátást és lakhatást harcoljanak ki nekik.

A hatóságok tehetetlenek a gombamód szaporodó migránstáborokkal szemben. Forrás: V4NA

Nagy feltűnést keltett a minap, hogy mintegy félezer, dokumentumokkal nem rendelkező illegális migráns elfoglalt egy, az ukrán menekültek számára fenntartott befogadóközpontot a francia fővárosban, egyenlő bánásmódot követelve. Az akció kapcsán kiadott közleményük értelmében az ukrán menekülteket megillető jogokat, lakhatást, segélyt és iratokat követelnek, miközben rasszistának nevezik a francia államot, mert szerintük nem úgy kezeli őket, mint az ukrán háború elől menekülőket.

Az akciót egy Párizsban tartott tüntetés előzte meg, mely során az afrikai illegális migránsok a Médecins du monde, az Utopia 56 és a Pantin Solidaire nevű civil szervezetekkel a hátuk mögött tiltakoztak a francia kormány politikája ellen, amely szerintük kirekesztő.

A tüntetést és a Porte de Versailles nevű konferenciaközpont 2-es csarnokának elfoglalását követően újabb akcióra került sor, mely során evakuálták a fővárossal szomszédos Seine-Saint-Denis megye Bagnolet nevű településén alig másfél hete létesített sátortábort. Az intézkedést a megyei prefektus hajtotta végre, tájékoztatásuk alapján a táborban többnyire afrikai gyerekek és nők voltak, utóbbiak között több mint húszan várandósak.

2021 júniusában Párizs polgármesteri hivatalának az épülete elé 250 sátrat emeltek hajléktalan fekete-afrikai illegális migránsok. Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A hatóságok tornatermekben szállították a tábor 317 lakosát, meg fogják vizsgálni a migránsok adminisztratív helyzetét, valamint szociális és egészségügyi ellátásban részesítik őket, írja a Le Parisien nevű lap.

A migránsokat segítő Utopia 56 nevű civil szervezet tartós megoldást remél a hatóságok részéről és azt, hogy a tornatermekbe szállított bevándorlóknak nem kell ismét az utcán kikötniük.

Bagnolet polgármestere, Tony Di Martino is beszámolt a történtekről a Facebook-on. Bejegyzéséből kiderül, hogy a nagy melegre való tekintettel levélben fordult a megyei prefektushoz, arra kérve őket, hogy oldják meg a migránsok helyzetét, mert a település vezetésének nincs kapacitása arra, hogy ezeket az embereket önkormányzati közintézményeken belül helyezze el.

A migránsok mellett kiállt Alexis Corbière francia Seine-Saint-Denis megyei baloldali politikus is, aki a Twitteren számolt be arról a megmozdulásról, amelyet a Nemzetgyűlés épülete előtt tartottak a lakhatási jogokat követelő szakszervezetek és egyesületek kezdeményezésére. A baloldali politikus nem ért egyet a kormány által tervbe vett két intézkedéssel, nevezetesen a lakbérek emelésével és a személyre szabott lakhatási támogatás (APL) átértékelésével.