Már májusban azzal fenyegetőztek az ukránok, hogy bármi történhet a Barátság kőolajvezetékkel. Mint ismert, augusztus 4-e óta nem érkezik kőolaj Magyarországra a vezetéken az ukránok hibája miatt. 

Oroszország bejelentette, hogy leállítják a szállítást a Barátság kőolajvezeték déli ágán, az ukránok miatt. Ellentmondásos hírek jönnek, de a lényeg, hogy egy szakaszon az oroszoknak kellene tranzitdíjat fizetni, az ukránok - ahogy fogalmaztak - nem fogadják el a véres pénzt. Az ukránok célja nyilvánvalóan a Barátság kőolajvezeték leállítása. A Mol felajánlotta, hogy kifizetik a tranzitdíjat az oroszok helyett, de nem kaptak választ az ukránoktól.

Az ukránok hónapok óta fenyegetőznek a Barátság kőolajvezetékkelForrás: MTI/Komka Péter

Már májusban fenyegetőztek az ukránok

Az ukrán fél egyébként már májusban azzal fenyegetőzött, hogy valami fog majd történni a Barátság kőolajvezetékkel. 

Olena Zerkal ukrán energiaügyi miniszter tanácsadóját, korábbi külügyminiszter-helyettest idézte akkor az Ukrinform, aki egy májusi ülésen úgy fogalmazott: Magyarországnak egyre „nő az étvágya" az uniós pénzek iránt, ezen felül pedig bármit követelhetnek az Európai Uniótól, utalva az orosz olaj embargóját érintő magyar vétóra. Zerkal ugyanakkor úgy fogalmazott:

Ez sajnálatos, mivel Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték.A vezeték első magyarországi szakasza, a Szlovákiából érkező 148 kilométer hosszú és 400 milliméter átmérőjű Barátság I. 1962-re készült el. Párját, az Ukrajnából érkező 600 milliméteres átmérőjű Barátság II-t 1972-re készítették el.

Akár valami történhet is ezzel a vezetékkel, de végső soron az ukrán kormány, és az elnök dönt politikai kérdésekben, és abban, hogy olyan nyelvezetet használjunk, amit Orbán Viktor is megért- húzta alá Zerkal.