Több mint 400 otthonból evakuálták az embereket Új-Zélandon

Horizontal új zéland áradás
An aerial view taken from a New Zealand Defence Force helicopter on June 1, 2021 shows the flood damage after heavy rains washed away bridges and cut roads in the Canterbury region. (Photo by CHRIS SKELTON / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint 400 otthonból ki kellett menekíteni az embereket Új-Zéland Déli-szigetén heves esőzések, áradások és földcsuszamlások miatt.
Vágólapra másolva!

A nyugati part térségében és Nelson-Tasman régióban szükségállapotot hirdettek - közölte az ország katasztrófavédelmi hatósága.

A hatóság közleménye szerint

az eddigi viharok miatt kialakult áradás csak a kezdet lehet, hiszen a trópusok felől érkező levegő szélsőséges mennyiségű esőt hoz a szigetországra.

Helyiek százainak kellett elhagynia otthonát meghatározatlan időre, valamint a

Nelsonba vezető autópályát is le kellett zárni,

miután az esőzések hatására a várost keresztező Maitai folyó kiöntött. A vízzel elárasztott utcák lakosainak polgári katasztrófavédelmi csoportok is segítenek.

További városokra is vörös jelzést adott ki az új-zélandi meteorológiai szolgálat - ezt csak a legveszélyesebb időjárási viszonyok esetén használják.

A kormány bejelentette, hogy első körben 200 ezer új-zélandi dollárral (125 ezer amerikai dollárral) járul hozzá a katasztrófa okozta károk helyrehozásához.

(A címlapfotón egy korábbi új-zélandi áradás látható)