Döbbenetes műholdkép, szörnyű pusztítást hagy maga után a pakisztáni áradás

Pakisztán, műhold, árvíz
Műholdkép Pakisztánról. Balra az Indus folyó Rajanpur városnál március 24-én, jobbra ugyanaz a terület augusztus 28-án
Vágólapra másolva!
Pakisztán mind a négy tartományát szokatlanul súlyos heves esőzések sújtják, ami miatt óriási árvízek teszik élhetetlenné az ország jelentős részét. Eddig több mint 30 millió ember károsult a természeti katasztrófák miatt, a szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy a "csúcs" még csak most következik.
Vágólapra másolva!

A kiterjedt áradás több mint 1000 ember halálát okozta, és csaknem egymillió otthont rongált meg, ebből 300 ezret el is puszított.

Szakértők szerint a halálos áldozatok száma magasabb lehet a 2010-es katasztrófánál, akkor 1700-an haltak meg az áradások miatt.

Vízzel elöntött terület Beludzsisztán tartományban augusztus 29-én Forrás: AFP/Fida Hussain

A hirtelen áradások falvakat pusztítotak el, a termést és egy közel 800 ezres állatállományt is elsodortak. A katonák és a mentők rengeteg embert segélytáborokba menekítettek, és több ezer kitelepített pakisztánit láttak el élelemmel.

A halottak száma elérte az 1061 embert, miután újabb tartományokban jelentettek haláleseteket.

Körülbelül 180 000 embert evakuáltak Charsadda és 150 000 Nowshera falvaiból.

Műholdkép Pakisztánról. Balra az Indus folyó Rajanpur városnál március 24-én, jobbra ugyanaz a terület augusztus 28-án Forrás: AFP/Handout

A nemzetközi segélyek hétfőn érkeztek meg az országba, a katonaság és az önkéntesek folytatják az evakuálást.

Törökországból és az Egyesült Arab Emírségekből érkezett teherszállító repülőgépek megkezdték a nemzetközi segítségnyújtást. Sátrakat, élelmet és napi szükségleti cikkeket vittek a fővárosba - írja a Sky News.

A mentést nagyban nehezíti, hogy az áradások körülbelül 3000 kilométer hosszan elmosták az utakat, valamint 160 híd is megsemmisült.

A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa ezen a héten dönt arról, hogy felszabadít-e 1,2 milliárd dollárt ( közel 500 milliárd forint) a 2019-ben bevezetett pakisztáni mentőprogram hetedik és nyolcadik részletének részeként.