Itt a Gazprom legújabb bejelentése arról, mikor indulhat újra az Északi Áramlat

Horizontal GAS TRANSPORT AND PRODUCTION GAS POLITICAL CRISIS LOGO BUILDING EXTERIOR VIEW ILLUSTRATION FLAG
General view of the Russian natural gas monopoly gaint Gazprom headquarters with their flag in Moscow, 03 January 2006. Russian Prime Minister Mikhail Fradkov called on the European Union Tuesday to put pressure on Ukraine to ensure full supplies of Russian natural gas transit to European countries, in a message to Brussels quoted by the RIA-Novosti news agency. Russia's state-controlled energy firm Gazprom accused Ukraine Tuesday of siphoning off 118.7 million cubic metres of natural gas destined for European countries on January 2. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Vágólapra másolva!
A Gazprom közlése szerint nem indul újra a gázszállítás Európába az Északi Áramlat 1-en keresztül addig, amíg a Siemens Energy meg nem javítja a hibás berendezést.
Vágólapra másolva!

Oroszország legnagyobb, Európába vezető földgázvezetékén nem indul újra a gáz mindaddig, amíg a Siemens Energy meg nem javítja a hibás berendezést – mondta Vitalij Markelov, a Gazprom vezérigazgató-helyettese a Reutersnek.

A Gazprom pénteken jelentette be, hogy teljesen leállították az Északi Áramlatot, mivel egy kompresszorállomás turbinájában szivárogni kezdett az olaj.

Ennek megjavítása nélkül az újraindítás tűz- vagy robbanásveszélyes lenne.

Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Arra a kérdésre, hogy az Északi Áramlat 1 mikor kezd újra üzemelni, Markelov azt mondta:

A Siemens Energy szerint a Portovaya kompresszorállomás utolsó üzemben lévő turbinájánál a motorolaj szivárgása nem indokolja a csővezeték zárva tartását - írja a Guardian.

A Siemens Energy közleményében azt írta, a hétvégén rendelkezésükre bocsátott információk alapján, a hiba nem jelent okot az üzem leállítására. Szerintük az ilyen szivárgások általában nem befolyásolják a turbina működését, és a helyszínen lezárhatók.