Óriási pusztítást hagyott maga után az Ian hurrikán Florida államában, amely a hét közepén ért partot. Jelenleg is nagy erőkkel keresik az életben maradt embereket az érintett területen.

Legalább 10 ember meghalt az államban az Ian hurrikán pusztítása miatt - írja a BBC.

A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma jelentősen megemelkedhet. Mind a tíz ember a délnyugati Charlotte megyében halt meg, a Joseph Tiseo helyi biztos szerint

az iszonyatos vihar több mint 12 órán keresztül tombolt.

Autók úsznak a vízben az Ian hurrikán után 2022. szeptember 29-én Bonita Springsben, Floridában. (A cikkre kattintva galára nyílik!)Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Sean Rayford

Máshol sem kímélte az épületeket a hurrikán. A Lee megyei Fort Myersben a kormányzó szerint leírhatatlan a kár.
Ahhoz, hogy egy házat az Estero-öböl közepén lássunk, a szó szoros értelmében fel kellett kapnia a szélnek, és el kellett repítenie oda - mondta.

Voltak akik csak úszva tudták elhagyni otthonaikat, mások bent ragadtak.

Az ár olyan erős volt, hogy néhány ember nem tudott elmenekülni otthonról, ezért most a Nemzeti Gárda házról házra jár Orlandóban, és megpróbálja kiszabadítani őket.

Az áramszünet még mindig 2,2 millió floridai otthont és vállalkozást érint.

A floridai mentésirányító osztály igazgatója arra figyelmeztette az embereket, hogy a vihar után is nagy az életveszély kockázata. Kérte, hogy ügyeljenek a fákra csavarodott vezetékekre, illetve senki ne kezdjen otthon villanyt szerelni. 

Az Ian hurrikán először Kubát érte, ahol teljes áramszünetet okozott kedden az országban, majd onnan érkezett Floridába, most pedig Észak- és Dél-Karolina felé tart.