Itt vannak az osztrák elnökválasztás exit polljai

Austria supports Serbia's EU integration Serbia Austria PRESS CONFERENCE Aleksandar Vucic support International relations joint press conference Belgrade President of Serbia photography Foreign Affairs President of Austria Alexander Van der Bellen Serbian
Alexander Van der Bellen
Vágólapra másolva!
Alexander Van der Bellen hivatalban lévő osztrák államfő győzelmét jelzik előre a vasárnap tartott elnökválasztás első fordulójában a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll).
Vágólapra másolva!

Az ARGE közvélemény-kutató cég adatai szerint a függetlenként induló Van der Bellen a voksok 55,9 százalékát szerezhette meg, amivel újraválasztása már az első fordulóban biztosított.

A SORA közvélemény-kutató cégnek az ORF osztrák közszolgálati televízió megbízásából elvégzett felmérése szerint a 78 éves politikus a voksok 54,6 százalékát tudhatja magáénak.

- jelentette ki Stephan Götz-Bruha, Van der Bellen szóvivője az ORF műsorában az exit poll adatok ismertetése nyomán.

Alexander Van der Bellen. Forrás: AFP/2018 Anadolu Agency/Milos Miskov

Az ARGE felmérése szerint Walter Rosenkranz, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje a szavazatok 17,9, Dominik Wlazny, a Sörpárt elnöke a szavazatok 8,8, Tassilo Wallentin ügyvéd a szavazatok 7,7, Gerald Grosz, az FPÖ, illetve a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pártok egykori politikusa pedig a szavazatok 5,9 százalékát szerezhette meg. A két másik jelölt a voksok nagyjából két százalékát kaphatta.

Walter Rosenkranz is gratulált a hivatalban lévő elnöknek újraválasztásához.

Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, nagyon elégedett a saját teljesítményével, bár azt a célt nem érte el, hogy második forduló legyen, azt viszont igen, hogy második helyen végezzen.

Az ARGE szerint a választási részvétel 67,5 százalékos volt.

A végleges eredményeket várhatóan hétfőn teszik közzé.