Magyargyűlölet Ukrajnában: a várárokba lökték a turulszobrot, a munkácsi magyarok félnek a helyszínre menni és fotókat készíteni

A Mukachevo.net hírportál 11.55-kor ismertette a Munkácsi Városi Tanács döntését
Vágólapra másolva!
A Munkácsi Városi Tanács honlapján csütörtök délelőtt pontosan fél 12-kor jelent meg a közlemény, amelyben a helyi történeti múzeumot felszólították, hogy a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot szereljék le, és helyére az ukrán állami címer kerüljön – idézte fel a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!
A döntés megjelenik 2022. október 13-én délelőtt fél 12-kor a Munkácsi Városi Tanács weboldalán

Mindössze 25 perccel később a Mukachevo.net ukrán hírportál már beszámolt a döntésről. Ezt követően pedig csupán négy perc telt el, mire az ukrán kormánnyal szoros kapcsolatban álló Ukrainska Pravda hírportál a Mukachevo hírére hivatkozva írt a turulszobor eltávolítására vonatkozó döntésről. A cikk ugyanis 11.59-kor jelent meg a honlapon.

A Mukachevo.net hírportál 11.55-kor ismertette a Munkácsi Városi Tanács döntését

Mindössze négy perccel később a hír megjelenik a kormánnyal szoros kapcsolatban álló Ukrainska Pravda oldalán

Az események szoros időrendje arra világít rá, hogy az ukrán helyi és országos politika mellett az ukrán helyi és országos média is erősen együtt mozog a témában.

A Magyar Nemzet több helyi forrásból, szemtanúk állításai alapján úgy tudja, hogy a talpazatáról sietős gyorsasággal eltávolított turulszobor jelenleg a munkácsi vár várárkában hever. Amint erről fotót tudunk szerezni, akkor tudjuk teljes bizonyossággal állítani, hogy ez az értesülésünk helytálló.

Az esetleg megszülető fotókat természetesen azonnal nyilvánosságra hozzuk – de úgy értesültünk, hogy

a helyi magyarok egyelőre félnek a helyszínre menni és fotókat készíteni a munkácsi vár árkában.