Giorgia Meloni már holnap miniszterelnök lesz Olaszországban

MATTARELLA, Sergio; MELONI, Giorgia
Róma, 2022. október 21. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Sergio Mattarella államfővel folytatott megbeszélést követően a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2022. október 21-én, a kormányalakítási konzultációk második napján. Azonnal, további egyeztetések nélkül elfogadta a miniszterelnöki megbízatást Meloni, a kormány október 22-én délelőtt teszi le esküt. Az előrehozott parlamenti választásokat szeptember 25-én tartották Olaszországban, a legtöbb szavazatot Meloni pártja nyerte el. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi
Vágólapra másolva!
Azonnal, további egyeztetések nélkül elfogadta a miniszterelnöki megbízatást Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FDI) elnöke a Sergio Mattarella államfővel tartott újabb találkozón, a kormány szombat délelőtt teszi le esküt - közölte az elnöki palota főtitkára pénteken. Ez gyorsabb kormányalakítás a megszokottnál, általában ekkor még egyeztetések kezdődnek. Az új kormányban Matteo Salvini lesz az egyik miniszterelnök-helyettes, hozzá tartoznak majd a kikötők is, ami azt jelenti, hogy Salvini kemény bevándorlásellenes politikájának folytatására lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Giorgia Meloni személyesen olvasta fel sajtónak a miniszteri névsort. Az FdI két szövetségese, a Liga és a Hajrá, Olaszország (FI) adja a két kormányfő-helyettest. Egyikük Antonio Tajani, az FI politikusa, aki egyben a külügyminiszter is lesz, a másik Matteo Salvini, a Liga vezetője, aki a kikötőkért is felelős infrastrukturális tárcát vezeti majd.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Sergio Mattarella államfővel folytatott megbeszélést követően a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2022. október 21-én, a kormányalakítási konzultációk második napján. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

A gazdasági minisztérium élére Giancarlo Giorgetti, a Liga politikusa kerül, a belügyminiszter Matteo Piantedosi prefektus lesz.

Több minisztérium hatásköre bővül, újdonságnak számít a születési politikáért is felelős családügyi, valamint a fogyatékosággal élőkért felelős minisztérium.