Liz Truss kínossá vált saját pártja számára

politics government TOPSHOTS Horizontal
Britain's Prime Minister Liz Truss delivers a speech outside of 10 Downing Street in central London on October 20, 2022 to announce her resignation. - British Prime Minister Liz Truss announced her resignation on after just six weeks in office that looked like a descent into hell, triggering a new internal election within the Conservative Party. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
Vágólapra másolva!
A kormányválságtól hangos a brit sajtó, a legnagyobb lapok szerint a konzervatív párt jövő péntekig igyekszik új miniszterelnököt találni, miközben az ellenzékiek új választásokat követelnek - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön lemondott az alig másfél hónapja hivatalban lévő brit miniszterelnök, Liz Truss. Mivel mindössze 45 napot töltött a kormányfői székben, az ő nevéhez fűződik a legrövidebb miniszterelnöki hivatali idő a történelemben. Azt mondta, hogy nem tudta teljesíteni azt a megbízatást, amellyel megválasztották, és értesítette a királyt, hogy lemond a vezetői tisztségéről is a konzervatív pártban.

Liz Truss Forrás: AFP/Daniel Leal

Jövő péntekig szeretnének új miniszterelnököt kijelölni, a BBC szerint Rishi Sunak és Penny Mordaunt az esélyes jelöltek, de egyes források szerint még Boris Johnson is szóba jöhet.

A jelölteknek egyébként legalább 100 képviselői támogatására van szükségük, vagyis legfeljebb három jelölt indulhat a hivatalért. Eközben az ellenzéki politikusok azt követelik, hogy írjanak ki választásokat.

Truss távozásában végül is nem volt semmi drámai: lemondó beszéde 200 szavas volt, és gyötrelmesen nélkülözte a büszkeségről, a sikerről vagy Nagy-Britannia határtalan jövőjéről szóló szokásos közhelyeket. Bármi ilyesmi reménytelenül alkalmatlannak tűnt volna – írja a The Guardian. A cikk szerzője szerint Truss

A túlélőként ismert politikus, aki elég rugalmas volt ahhoz, hogy három nagyon különböző miniszterelnök alatt is túléljen és boldoguljon, drámai módon megroppant, amikor végre övé lett a csúcspozíció, erről írt a The Telegraph Liz Truss lemondása után.

A lap szerint Truss személyisége kínossá vált a saját pártja számára, majd felidézte egykori tanára szavait, miszerint a "legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy képes szemrebbenés nélkül váltani egyik hevesen vallott meggyőződéséről a másikra".

A cikk szerzője úgy véli, végül az lett a politikus veszte, ami a népszerűsége motorja volt egykor.