Földrengés volt Romániában

Bukarest park koronavírus
Romanians enjoy a day in a park, that has just reopened, in Bucharest's city center on the first day that the lockdown imposed to stop the spread of the new coronavirus is lifted, on May 15, 2020. (Photo by Andrei PUNGOVSCHI / AFP)
Vágólapra másolva!
Mérsékelt erejű földrengés rázta meg csütörtök reggel Románia délkeleti részét, amely a romániai Országos Földtani Intézet (INFP) szerint 5,3-as erősségű volt.
Vágólapra másolva!

A rengés Bukaresttől 126 kilométerre északra, Brassótól 76 kilométerre keletre a Kárpátok kanyarulatának külső részén, a moldvai Buzau és Vrancea megye határtérségében, helyi idő szerint 6 óra 50 perckor történt, 147 kilométeres mélységben - közölte a honlapján az INFP.

Az amerikai földtani intézet (USGS) gyorsjelentése szerint a romániai földmozgás 5,1-es erősségű volt, 148 kilométeres mélységben történt, a Vrancea megyei Plostina település közelében.

A földmozgás Bukarestben és az ország délkeleti részén mindenütt érezhető volt,

az országos katasztrófavédelmi felügyelőség szerint azonban a 112-es segélyhívón nem érkezett áldozatokról vagy anyagi károkról szóló bejelentés.

Szeizmológiai szempontból Bukarest számít Európa legveszélyeztetettebb fővárosának. Forrás: AFP/Andrei Pungovschi

Az INFP igazgatója, Constantin Ionescu a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: ez volt az utóbbi két év legerősebb földmozgása Romániában, és normálisnak számít az úgynevezett Vrancea szeizmikus térségben.

A román hatóságok szerint

szeizmológiai szempontból Bukarest számít Európa legveszélyeztetettebb fővárosának.

A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás.

A legutóbbi, 1977-es 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, és több mint 11 ezer ember megsérült.