Félidős választások: az egész világ Amerikára figyel - élőben az Origón!

Joe Biden, elnök, Egyesült Államok, fura, vicces
WASHINGTON, DC - AUGUST 24: U.S. President Joe Biden speaks on student loan debt in the Roosevelt Room of the White House August 24, 2022 in Washington, DC. President Biden announced steps to forgive $10,000 in student loan debt for borrowers who make less than $125,000 per year and cap payments at 5 percent of monthly income. (Photo by Alex Wong/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kedden (magyar idő szerint szerdán hajnalra áthúzódóan) tartják az Egyesült Államokban a félidős választásokat, amelynek eredménye nagyban befolyásolja az amerikai politikát, politikai irányt, így az egész világra is hatással lehet. Képviselőházi és szenátusi székekért folyik a harc, és több államban kormányzói választásokat is tartanak. De mit is jelent ez pontosan, és miért fontos? Összeszedtük, amit tudni érdemes az amerikai voksolásról. És amint jönnek érdemi eredmények, folyamatosan tudósítunk róla.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok törvényhozása a magyartól teljesen eltérően működik. A törvényhozó testület az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa. A Kongresszus két házból áll: a képviselőházból és a szenátusból, amelyek a washingtoni Capitoliumban üléseznek.

A Kongresszus két házból áll: a képviselőházból és a szenátusból, amelyek a washingtoni Capitoliumban üléseznek Forrás: Pixabay/10302144

A két kamara egymással egyenlő, és joguk van megvétózni egymás döntését, de vannak bizonyos jogok, amelyek csak az egyik vagy a másik kamarára érvényesek. Csak a szenátus hagyhatja jóvá például egy magas beosztású köztisztviselő elnöki kinevezését, és a külföldi egyezmények elnöki aláírásának jóváhagyása is a szenátus jogkörébe tartozik. A képviselőház önálló kiváltsága a törvényjavaslatok felhozatala.

A képviselőház 435 képviselőből áll, míg a szenátusban 100 szenátor ülésezik.

A kongresszus ciklusa kétéves, míg a szenátorokat hat évre választják, de a szenátus három osztályra bontja az alkotmány, így kétévente ennek is lecserélődik az egyharmada.

A mostani félidős választásokon 435 képviselői és 35 szenátusi székért folyik a harc,

emellett 5 szavazati joggal nem rendelkező szenátusi helyről döntenek.

Azt is fontos tudni, hogy az Egyesült Államokban a politikát két párt, a Republikánus és a Demokrata Párt határozza meg.

Jelenleg az elnököt adó, tehát kormányzó párt a Demokrata Párt.

A Demokrata Párt többségben van a képviselőházban, míg a szenátusban 50 republikánus, illetve 48 demokrata, valamint két, az utóbbi párttal szimpatizáló, hivatalosan független szenátor ül.

Szavazategyenlőség esetén a szenátusban a mindenkori alelnök, tehát jelenleg a demokrata Kamala Harris szavazata dönt Forrás: AFP/2021 Getty Images/Alex Wong

Szavazategyenlőség esetén a szenátusban a mindenkori alelnök, tehát jelenleg a demokrata Kamala Harris szavazata dönt, így ebben felállásban sokszor az ő szavazatával billen a mérleg a Demokrata Párt javára.

A félidős választás tétje, hogy melyik pártnak sikerül többséget szereznie a Kongresszusban, tehát mind a képviselőházban, mind a szenátusban.

A kormányzó Demokrata Párt számára ugyanis az elnöki ciklus további két évében nem mindegy, hogy az ő politikájukat támogató, kormánypárti, vagy nem támogató, ellenzéki többség alakul-e ki a törvényhozás házaiban.

Elemzői várakozások szerint a republikánusok átvehetik a többséget a képviselőházban, a szenátusban azonban nagyon szoros verseny alakulhat ki.

A félidős választásokat egyébként úgy értékelik, hogy ilyenkor a választók véleményt formálnak az elnök eddigi, kétéves teljesítményéről is. Joe Biden elnöksége szempontjából sem mindegy tehát, hogy a demokraták elvesztik-e szűk többségüket a képviselőházban és a lehető legminimálisabb (mindössze a szenátus elnökének számító alelnök jelentette) többséget a szenátusban.

Köztudott, hogy az Egyesült Államok politikája az egész világpolitikát befolyásolja, így a mostani félidős választásoknak is kiemelt fontossága van.

Az elmúlt hónapokban az amerikai közvéleményt több téma is foglalkoztatta, melyek a választási kampányban is nagy szerepet kaptak.

A legfontosabb kérdés, amire most az amerikaiak szavazataikkal választ adnak, hogy mennyire elégedettek Joe Bidennel Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Alex Wong

Az egyik legfontosabb téma a gazdaság alakulása volt, amelynek kapcsán az embereket leginkább az infláció, az árak emelkedése érintette.

Fontos téma az abortusz kérdése, amely azután került napirendre, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hatályon kívül helyezett egy 50 évig precedensként működő döntést, ami visszaadta a tagállamok kezébe az abortusz szabályozásának lehetőségét. Ez azt is jelentette, hogy már nem számít alapvető jognak a terhességmegszakítás szövetségi szinten.

Természetesen az ukrajnai háború és az arra adott válaszok is foglalkoztatják a közvéleményt, ahogy a bevándorláshoz való hozzáállás, vagy a fegyvertartás kérdése, ami az egyre terjedő erőszak, és a közbiztonság romlása miatt vált központi témává.

Végső soron azonban a legfontosabb kérdés, amire most az amerikaiak szavazataikkal választ adnak, hogy mennyire elégedettek Joe Bidennel.

Helyi választásokat is tartanak

Miközben az amerikaiak a képviselőház és a szenátus egy részének megújításáért járulnak az urnákhoz, számos helyi választásra is sor kerül a „félidős választások" során.

Tizenhat demokrata és húsz republikánus kormányzói hely, valamint több száz helyi végrehajtó, törvényhozói és bírói tisztség a tét. Több városban (Los Angeles, Oakland, a főváros Washington D.C.) önkormányzati választásokat is tartanak.

Bár ezek a helyi szintű választások másodlagosnak tűnhetnek, a leadott szavazatok döntő fontosságúak lehetnek a jövőbeli elnökválasztás szempontjából.