Hollandia januártól betiltja a nevetőgáz használatát

persoon Eén persoon Vasthouden Buiten volwassen Blauw Ballon Risico mannen puber dag jongere gevaarlijk dichtbij Anoniem onherkenbaar cilinder drugsgebruik onschuldig verslaving Focus Op Voorgrond drugs gebruik op straat partydrugs verslavend niet herkenb
2022-03-05 15:24:02 The Netherlands, Amsterdam, 05-03-2022 - Young people use laughing gas on the street during the day. photo: ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe (Photo by Patricia Rehe / ANP MAG / ANP via AFP)
Vágólapra másolva!
A holland kormány betiltja a közismert nevén nevetőgázként ismert dinitrogén-oxid használatát, mivel aggodalmak merültek fel az azt használó fiatalok növekvő száma miatt. A holland kormány szerint komoly egészségügyi kockázatai vannak a nevetőgáz használatának, ezért a januártól életbe lépő tilalom értelmében tilos lesz a gáz megvásárlása, eladása vagy birtoklása.
Vágólapra másolva!

A TeamAlert közlekedésbiztonsági elemző cég szerint a nevetőgáz használata az elmúlt három évben 1800 balesetben játszott szerepet Hollandiában.

A 2023. januárjától életbe lépő tiltástól a holland kormány a gázt használó fiatalok egészségügyi megóvása mellett a kábítószer használatával kapcsolatos közúti balesetek számának csökkenését is reméli - írja a BBC.

Gyógyászati célokra és az élelmiszeriparban továbbra is engedélyezett lesz a dinitrogén-oxid használata.

Hollandiában a nevetőgáz legális kábítószer, ami az elmúlt években egyre népszerűbbé vált az éjszakai életben és a fesztiválozók körében, gyakran más drogokkal, például az MDMA-val (ecstasy) vagy a ketaminnal kombinálva használják.

Dinitrogén-oxid

A dinitrogén-oxid egy színtelen, nem gyúlékony gáz, melynek kellemes édeskés íze és szaga van. A sebészetben és a fogászatban anesztetikus és analgetikus hatását használják. Euforizáló hatása miatt kéjgáznak, vagy nevetőgáznak is nevezik.

A gázt többnyire a belélegzés előtt lufikba fújják ki.

Hollandia januártól betiltja a nevetőgáz használatát. Forrás: ANP via AFP/Patricia Rehe

A Trimbos Intézet szerint a holland bulizók több mint 37 százaléka használ rendszeresen nevetőgázt - főként fiatalok.

A legújabb kutatások szerint a nevetőgáz rendszeres használata vitaminhiányhoz is vezethet, ami maradandó idegkárosodást és tartós bénulást okozhat extrém esetekben.

A dinitrogén-oxid növekvő népszerűségével kapcsolatos aggodalmak túlmutatnak Hollandián.

Angliában a 16-24 évesek körében (a kannabisz után) ez a leggyakrabban használt szer. Könnyen elérhető a fiatalok számára, mivel legálisan lehet megvásárolni és eladni tejszínhab készítése céljából.