Korrupciós botrány az EP-ben: nem a Kaili-ügy volt az első

Rabat, 2022. december 11. 2022. október 10-én, a marokkói parlament rabati épületében készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament alelnökének, Eva Kailinek a korrupciós nyomozással kapcsolatos őrizetbe vétele példátlan, sőt sokkoló esemény, de nem azért, mert az uniós intézmények a becsületességükről és átláthatóságukról híresek – mondják a lengyelek. A V4NA arról ír, hogy az Unió 29 legfontosabb embere közül több mint egyharmaduk közvetlenül vagy közvetve érintett volt már valamilyen korrupciós botrányban, vagy gyanús törvénytelenségben.
Vágólapra másolva!

Eva Kaili EP-alelnök felmentése nem elégséges intézkedés az Európai Parlamentet ért korrupciós botrány kapcsán, erről Elzbieta Rafalska lengyel kormánypárti EP-képviselő beszélt a lengyel sajtónak. A Jog és Igazságosság politikusa elmondta, hogy

az a benyomása, hogy a baloldalon egy olyan helyzetet próbálnak teremteni, amelyben természetesen elítélik a korrupciót, de pártszinten nem vállalják a felelősséget.

– magyarázta a lengyel képviselő, majd gúnyosan felidézte, hogy

Eva Kaili szinte az összes Lengyelországot elítélő jelentést megszavazta, amelyben különböző dolgokkal vádolták a lengyel kormányt.

– mutatott rá, majd megjegyezte, hogy ez az ügy csak egy lehet a sok közül, és ki tudja, hogy milyen korrupciós botrányok várnak még arra, hogy kirobbanjanak.

2022. október 10-én, a marokkói parlament rabati épületében készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban, 2022. december 11-én Forrás: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

Döbbenetes, ami történt

A mostani botrány megmutatja, hogy mire szakosodtak az uniós intézmények, erről már Dariusz Matuszak neves lengyel publicista írt egy cikkében. Úgy véli, az Európai Parlament alelnökének őrizetbe vétele példátlan, sőt sokkoló esemény. Na, de nem azért, mert az uniós intézmények a becsületességükről és átláthatóságukról híresek, hanem inkább azért, mert a nemrég lefoglalt néhány százezer euró egyáltalán nem akkora összeg, ami miatt érdemes lenne beáldozni valakit.

– magyarázta az aggasztó összefüggéseket az író.

– emelte ki. Az Unió 29 legfontosabb embere közül több mint egyharmaduk közvetlenül vagy közvetve érintett volt már valamilyen korrupciós botrányban, vagy gyanús törvénytelenségben. Ott van például rögtön az Európai Bizottság elnöke.

Az uniós diplomáciáért a spanyol Josep Borrell felel. Emlékezetes, hogy a spanyol biztost súlyos bennfentes kereskedelemért ítélték el, végül csak 30 000 eurós pénzbírságot kapott Forrás: V4NA

Nem ez az első ilyen ügy

Ursula von der Leyen egy kivételesen balszerencsés nő lehet, hogy folyamatosan törlődnek az üzenetei a telefonjáról és a számítógépéről. Az első alkalommal akkor, amikor még 2019-ben a német parlament vizsgálóbizottsága elkezdte vizsgálni a védelmi minisztériumban az ő vezetése alatt történt hatalmas pazarlást. Ez többek között több százmilliós megrendeléseket tartalmazott egy tanácsadó cégnek, ahol véletlenül egy barátja dolgozott.

A vizsgálóbizottság hozzáférést kért a volt miniszter munkatelefonjaihoz, az adatoknak azonban nyoma veszett.

Hasonló balszerencséje volt akkor, amikor a gyanús uniós koronavírus elleni oltóanyag-beszerzések kapcsán indítottak eljárást, az erről szóló SMS-ek valami oknál fogva törlődtek. Rögtön azután, hogy Ursula von der Leyen megkötötte a korrupciógyanús uniós vakcinaszerződéseket, az Európai Bizottság elnökének férje lett a Pfizerrel szoros kapcsolatban álló Orgenesis nevű cég orvosigazgatója. Heiko von der Leyen felbukkanását követően nehezen magyarázható módon eurómilliók is ömleni kezdtek az egészségügyi vállalathoz. Egyelőre minden vizsgálat – beleértve a védelmi minisztériumban végzett furcsa megbízásokkal kapcsolatos vizsgálatokat is – a szőnyeg alá került.

A sorban ott van az Európai Tanács elnöke, a belga Charles Michel és honfitársa, az Európai Unió Bíróságának feje, Koen Leanerts is.

Mindketten főszereplői voltak annak az ügynek, amely az eurokraták és lobbisták közötti illegális, közpénzből finanszírozott találkozókról szól, amelyekre 2010 és 2018 között került sor. Az Unió egyik legfontosabb embere az Európai Központi Bank vezetője, Christine Lagarde sem lóg ki, a francia nőt 2016-ban hivatali gondatlanság és kötelességszegés miatt ítélték el.

Christine Lagarde Forrás: AFP/Jim Watson

El is ítélték

Az uniós diplomáciáért a spanyol Josep Borrell felel. Emlékezetes, hogy

a spanyol biztost súlyos bennfentes kereskedelemért ítélték el, végül csak 30 000 eurós pénzbírságot kapott.

Ahogy arról a V4NA is beszámolt korábban, a spanyol politikus más gyanús ügybe is keveredett. Európai uniós biztossá válása előtt a politikus spanyol külügyminiszterként is leadta a vagyonnyilatkozatát, amelyet 2020 márciusában hoztak nyilvánosságra. Borell ekkor a 2,2 millió eurós ingatlan-vagyona mellett egy 337 278 eurós, úgynevezett kötelezettséget is bevallott. A 2022-ben közzétett vagyonnyilatkozatában azonban már nem szerepelt semmilyen kötelezettség, vagyis két év alatt sikerült több százezer eurót visszatörlesztenie a mindössze 25 ezer eurós tiszteletdíjából. Az azonban jól látható, hogy vagyonnyilatkozatai alapján az elmúlt évek járványtól és háborútól sújtotta időszakában

euró százezrekkel gazdagodott a válságos időszakban az uniós biztos.

Szőnyeg alá söpörték az ügyet

A V4NA arról is ír, hogy az egyenlőségi biztos a máltai szocialista Helena Dalli látszólag makulátlanul tiszta, de a férje ingatlanbotrányokba keveredett. Sógora, John Dalli szintén biztos volt, de 2012-ben nagy csattanóval elbocsátották posztjáról. Kiderült, hogy egy máltai üzletember egy svéd dohányipari vállalatnak azt ígérte, hogy több tízmillió euróért kedvező uniós szabályozást csikar ki John Dalli egészségügyi biztosból. Nagy botrány tört ki, végül egy másik szőnyeg alá söpörték az ügyet. Az uniós biztosi tisztség egyébként is családi vállalkozás lehet a család számára.

Az uniós botrányok koronázatlan bajnoka Didier Reynerds belga igazságügyi biztos – emlékeztet a korábban említett lengyel publicista.

Reynders mögött 2010 óta különböző botrányok húzódnak, kezdve a brüsszeli NATO-székház biztonsági szerződésével kapcsolatos botránnyal, de a legnagyobb ügye mégis az volt, amikor 2019-ben Belgiumban vizsgálat indult egy gigantikus nemzetközi korrupciós és pénzmosási botrány miatt,

amelyben Reynerds akkori külügyminiszter és legközelebbi munkatársa, a belga vasúttársaság vezetője is érintett volt. Az ügy azóta nem meglepő módon elhalt – emlékeztet Dariusz Matuszak.