Tucatnyi bölény pusztult el az amerikai Yellowstone parkban, mert elütötték őket

amerikai bölény wyoming yellowstone national park bisons lamar valley America american bison American National Park ANIMAL BISON bison bison Countryside Day HORIZONTAL Mammal NATIONAL PARK Nature No People NORTH AMERICA
Bölények a Yellowstone Nemzeti Parkban
Vágólapra másolva!
Összesen 13 bölény pusztult el Yellowstone Nemzeti Parknál, a nyugati bejáratnál haladó főúton, miután több jármű elütötte az arra haladó állatokat. A bölények egy része az ütkötzésben azonnal elpusztult, egy részüket pedig súlyos sérüléseik miatt altattak el.
Vágólapra másolva!

A helyi illetékes rendőrfőnök közlése szerint három jármű, közöttük egy nyergesvontató hajtott az állatok közé. Az incidens még szerdán, helyi idő szerint este fél 7 körül történt.

A balesetben senki nem sérült meg a járművekben utazó személyek közül.

Az ütközések körülményei kapcsán a tudósítások kiemelik, hogy abban az időpontban már sötét volt, így a sofőrök nehezen, csak késve vehették észre az ott bóklászó állatokat. A bölények szemei nem verik vissza a fényt - ahogy például a szarvasok szemei igen -, így igen nehéz őket észrevenni, amikor közutakra tévednek - közölték a hatóságok.

Bölények a Yellowstone Nemzeti Parkban Forrás: hemis.fr via AFP/FRILET Patrick / hemis.fr/Frilet Patrick / Hemis.Fr

A nemzeti park információi szerint több mint 5000 amerikai bölény él a Yellowstone-ban.

Az amerikai bölények csaknem kihaltak a 20. század elejére mértéktelen vadászatuk következtében, lényegében az utolsó pillanatban sikerült megmenteni a fajt.

Ezek az állatok általában 12-15 évig élnek, és óránként akár 50 kilométer megtételére is képesek.

Nem ez volt az egyetlen, bölényekkel kapcsolatos incidens a nemzeti parkban. Az év folyamán több látogató is megsérült az állatokkal való találkozáskor. Előírás szerint a park vendégeinek 35 méteres biztonsági távolságot kell tartaniuk ezekről az állatoktól, mivel a bölények viselkedése kiszámíthatatlan, ezért veszélyes lehet - írja a CBS.