Feldühítette az oroszokat a német külügyminiszter, már atomháborút emlegetnek

Maria Zakharova, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő
5708250 22.11.2018 Russian Foreign Ministry’s spokeswoman Maria Zakharova speaks to the media during her weekly briefing in Moscow, Russia, November 22, 2018. Vladimir Pesnya / Sputnik
Vágólapra másolva!
„Háborút vívunk Oroszország ellen" – jelentette ki Annalena Baerbock (Zöldek) német külügyminiszter hétfőn. Enyhén szólva is félreérthető nyilatkozata miatt Moszkva most magyarázatot és pontosítást követel. Az orosz sajtókommentárok arról szólnak: megint „közelebb kerültünk” az atomháborúhoz.
Vágólapra másolva!

A német külügyminiszter „Oroszország elleni háborúról” beszélt hétfőn, felszólítva a nyugati szövetségeseket az összetartásra. A kijelentésre – ahogy arra számítani lehetett – hamar reagált Moszkva is.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zakharova Geza Andreas von Geir moszkvai német nagykövettől követelt magyarázatot pénteken.

Zakharova értetlenségének adott hangot: miután Németország kijelentette, hogy nem vesz részt az ukrajnai konfliktusban, Baerbock egyenesen azt mondta, hogy Európa országai háborúban állnak Oroszországgal.

A német Bild megkeresésére a német Külügyminisztérium helyesbítette vezetője kijelentését. „Az, hogy támogatjuk Ukrajnát az ENSZ Alapokmányában rögzített önvédelmi jogának gyakorlásában, Oroszország nemzetközi joggal ellentétes agressziós háborújával szemben, még nem teszi Németországot a konfliktus részesévé” – ezzel próbálták tompítani Baerbock szavainak lényegi mondanivalóját, kevés sikerrel, hiszen az orosz külügy továbbra is várja a magyarázatot.