Alku: szabadul a brüsszeli korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottjának családja, újabb nevekre derülhet fény

Vágólapra másolva!
Újabb vádalku születhet a brüsszeli korrupciós botrányban, ami még az eddigieknél is több információval segítheti a hatóságokat a nyomozásban, és aminek keretében újabb korrupt politikusok kilétére derülhet fény. Közben a botrány egyik fő gyanúsítottjának családja a házi őrizetből is kiszabadulhatott.
Vágólapra másolva!

Maria Dolores Colleoni és Silvia Panzeri, Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselő felesége és lánya ismét szabadlábon van. Erről a bresciai fellebbviteli bíróság döntött, visszavonva a lakóhelyre vonatkozó óvintézkedéseket, miután a belga bíróság is visszavonta a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatos kiadatási kérelmét – írja az olasz sajtó nyomán a V4NA.

Antonio Panzeri Forrás: V4NA

Panzeri feleségét, Maria Dolores Colleonit és lányát, Silvia Panzerit december 9-én tartóztatták le hazájukban, Lombardiában és azóta házi őrizetben voltak. Azzal gyanúsítják őket, hogy tudtak a volt uniós törvényhozó illegális tevékenységeiről, amelyek során Katar és Marokkó érdekeiért lobbizott az Európai Parlamentben, vélhetően nem kevés ajándékért és pénzért cserébe, mindezt a Fight Impunity (Küzdelem a büntetlenség ellen) nevű nem kormányzati szervezeten keresztül.

A napokban Panzeri vádalkut kötött a belga ügyészséggel, elismerve, hogy "részt vett korrupciós cselekményekben".

Panzeri megígérte, hogy több információt szolgáltat, cserébe csökkentett börtönbüntetésért. Többek között angol, francia, német és olasz európai parlamenti képviselők nevei kerülhetnek elő.

Michel Claise, a nyomozást vezető belga bíró szerdán Milánóba utazott, hogy találkozzon az olasz nyomozókkal.

Fabio De Pasquale olasz helyettes ügyész, a "nemzetközi korrupciós" csoport vezetője szerdán átadta kollégáinak a Panzeri és családja elleni házkutatások során lefoglalt terjedelmes dokumentáció másolatát, valamint Panzeri tanácsadója, Monica Rossana Bellini irodájában talált iratokat,

és a lefoglalt számítógépeket és telefonokat is átvizsgálták.

A brüsszeli fellebbviteli bíróság hamarosan dönthet Francesco Giorgi és Niccolò Figá Talamanca, a december 9-én Panzerivel együtt letartóztatott No peace without justice civil szervezet titkárai által benyújtott szabadlábra helyezési kérelemről is.

Kettejük álláspontja nagyon eltérő, Figá Talamanca továbbra is ártatlanságát hirdeti, míg Giorgi kiterjedt vallomást tett, amelyet az ügyészek már be is emeltek másik két gyanúba keveredett EP-képviselő, Andrea Cozzolino és Marc Tarabella elleni vádemelésbe.

Giorgi leleplezései még Panzeriéinél is szélesebb körűek lehetnek, hiszen a közelmúltban több európai parlamenti képviselővel is együtt dolgozott.

A csütörtöki döntésből kiderül, hogy Panzerihez hasonlóan neki is engedélyezték-e a megegyezést, jegyzi meg az Il Giornale.