Illegális migránsok építik a párizsi olimpia stadionjait - videó

refugee Horizontal
Migrants walk next to makeshift tents set up at a camp in Calais, northern France, on Novenber 26, 2019. (Photo by DENIS CHARLET / AFP)
Vágólapra másolva!
A 2024-es párizsi olimpiai játékok helyszínein folyó építkezéseken több olyan illegális munkást is alkalmaztak, akik semmilyen dokumentumokkal nem rendelkeznek. Többségük bevándorló hátterű - írja a V4NA.
Vágólapra másolva!

Már javában folynak a 2024-es párizsi olimpiai játékok előkészületei. A fővárossal szomszédos Seine-Saint-Denis megyében is zajlanak az építkezések, ahol sok olyan munkást foglalkoztatnak, akiket nem lehetne, ugyanis még személyazonosságot igazoló okmányokkal sem rendelkeznek. A Capital.fr nevű lap cikkéből kiderül, hogy a CGT szakszervezet már hónapokkal ezelőtt felhívta a figyelmet a jelenségre, az üggyel kapcsolatban a bobignyi ügyészség még nyomozást is indított, ám a helyzet azóta sem oldódott meg. A BFMTV stábjának többen arról nyilatkoztak, hogy teljesen kizsákmányolták őket a munkáltatók.

A sajtónak nyilatkozó mali származású férfi, aki két másik munkással osztozik egy apró szobán, elárulta a riporternek, hogy hónapokig dolgozott a vízi központ létesítményein, még a belépőkártyáját is megmutatta a kamerának. A férfi arról számolt be a stábnak, hogy nem kapta meg a teljes fizetését, két ledolgozott hónap után csak egyet fizettek ki neki. Hasonló eljárásról beszélt egy másik illegális munkás is, aki az atlétikai létesítményeken dolgozott.

A férfi elmondása alapján rendszeresen kellett estig dolgoznia és amikor ezt szóvá tette, a munkaadó a férfi elbocsátására célzott.

Az illegális migránsok munkáltatása felett szemet hunyt a francia kormány Forrás: AFP/Denis Charlet

A stábnak nyilatkozott az iratokkal nem rendelkező munkások alkalmazásáról a Seine-Saint-Denis megyei CGT szakszervezet főtitkára, Jean-Albert Guidou, aki kifejtette, hogy ez a módszer rengeteg előnnyel jár a munkaadók számára. Ilyen esetben ugyanis nincs fizetett szabadság és a túlórát sem fizetik ki, márpedig egy építkezésen jelentős számú túlóra szokott lenni, kiváltképp az olimpia helyszínén, ahol különösen fontos, hogy minden elkészüljön határidőn belül.

Az Actu.fr szintén beszámolta papírokkal nem rendelkező munkások helyzetéről. A lapnak nyilatkozó egyik illegális munkás bevallotta, hogy azért ment bele mindenbe, amit a munkáltató kért, mert tudta, hogy a helyzete miatt nincs választása. A férfi azt is elárulta, hogy egy ismerősétől kölcsönkért iratokkal játszotta ki a rendszert, vagyis álnéven, valaki más személyes adatait használva állt munkába. Egy másik, mali állampolgárságú bevándorló arról beszélt a lapnak, hogy előfordult, hogy ugyanannak a cégnek kétszer adott be különböző iratokat és így is alkalmazták.

Az Actu.fr a CGT szakszervezet titkárát idézve kiemeli, hogy a legveszélyesebb munkákat a dokumentumokkal nem rendelkező migránsokkal végeztetik el a munkaadók. A cikkből emellett az is kiderül, hogy az olimpiai építkezéseken dolgozó munkások túlnyomó többsége, 80 százalék bevándorló, elsősorban mali, portugál és török állampolgárok, akik egytől egyig azt szeretnék, hogy kapják meg a tartózkodási engedélyt.

A francia kormány tervei között szerepel, hogy módosítja a bevándorlási törvényt, mégpedig olyan módon, hogy a dolgozni akaró migránsokat megtartaná, a többieket pedig kitoloncolná, így próbálná meg a francia vezetés enyhíteni a munkaerőhiányt bizonyos szektorokban.

A francia belügyminiszter erről decemberben beszélt.

Az AFP hírügynökség az iratokkal nem rendelkező illegális bevándorló munkavállalókkal kapcsolatban arról értesült a CGT Seine-Saint-Denis megyei képviselőjétől, Jean-Albert Guidou-tól, hogy a szakszervezet mintegy harminc olyan illegális migránsnak segített a tartózkodási engedély megszerzésében, akik az olimpiai létesítményeken dolgoznak és közülük páran már meg is kapták az engedélyt.